Mag-kelan viritys by Kurtti

 

Yleistä:

Hyrräkelassa on tavallisesti 2 jarrujärjestelmää; akselijarru sekä keskipakojarru. Akselijarru ei oikeastaan ole jarru ollenkaan, vaan sillä on tarkoitus ainoastaan säätää puola sivuttaisklapittomaksi. Akselijarrua on mahdollista käyttää nimensä mukaisestikin, ja monet niin tekevätkin. Mutta se on toinen asia se. Varsinainen heitonhallintajarru on keskipakojarru, joka siis perustuu keskeisvoimaan. Jarru on hyvä ja toimiva. Parempaankin kyllä pystytään ja valmistajilla on usein tarjolla magneettijarrulla varustetut rinnakkaismallinsa. Magneettijarru perustuu magneettien muodostaman magneettikenttien puolan pyörintää vastustavaan vaikutukseen. Magneettijarrun progressio vaikuttaa olevan suurempi kuin keskipakojarrun, eli se tuntuu jarruttavan vähemmän silloin kun puola pyörii hiljaa, ja enemmän silloin kun puola pyörii lujaa. Tätä pidetään yleisesti hyvänä asiana. Niinpä magneettijarrullista kelaa kannattaa ainakin kokeilla. Toisaalta, magneettijarrullisessa kelassa voidaan jarruvoima säätää hyvin suureksi, jolloin kelalla on erittäin helppo heittää. Näin ollen magneettijarrukela sopii aloittelijallekin erinomaisesti. Ja mikäli virittely sattuu kiinnostamaan, niin magneettijarru tarjoaa siihen lähes rajattomat mahdollisuudet. Niinpä välinehulluutta potevalle henkilölle magneettijarrukela on ihan must. Olen kalastanut virittämälläni 5500 CS Mag Elite -kelalla nyt 2 vuotta ja olen vakuuttunut sen erinomaisista heitto-ominaisuuksista vaihtelevissa käytännön kalastusoloissa vastaavaan keskipakojarrukelaan (CS Rocket) verrattuna. Tässä artikkelissa ei kuitenkaan keskitytä itse heittämiseen, vaan mag -kelan tuningiin.

Ostaessani CS Mag Elite -kelan, havaitsin sen olevan todella helppo- muttei niinkään pitkäheittoinen. Magneettijarrun käytännön tilanteissa tarvittava säätövara oli alle 10% kokonaissäätövarasta. Jarruvoimaa oli aivan liikaa, ellei säädintä laittanut lähes nollille. Halusin käyttää koko säätövaraa, kun sellainen säätövara siinä kerran on. Abun "Nyt nappaa" -lehdessä kehuttiin CS Mageilla harrastettavan surfcastingia 150 g painoilla. Ymmärtäähän tuon, että kyseisellä painolla käytettävä optimisäätö ei ole sama kuin 30 gramman vaapuilla. Niinpä katsoin magneettijarrutehon olevan yläpäästään aivan liiallinen; vähemmälläkin pärjättäisiin.

Purkaminen:

Katsotaanpa CS Mag Eliten sisään. Aukominen kannattaa aloittaa avaamalla oikean päädyn sormimutterit. Saatuasi oikean päädyn irti näet magneettijarrun säätökiekon (osanumero 23501). Säätökiekko on akseloitu alaosastaan kelan runkoon. Lattajousi (osanumero 23505) painaa levyä puolan päätyä kohden ja säätökiila (osanumero 23523), jota käytetään magneettijarrun liukukytkimestä (osanumero 23504), painaa säätökiekkoa ulospäin. Joissain magneettijarrukeloissa on myös keskipakojarru, mikä on mielestäni varsin omituista. Myös CS Mageissa on paikat (osanumero 22567) keskipakojarrun paloille. Jos keskipakojarrupalat ovat asennettu tehtaalla kelaan, ne kannattaa mielestäni poistaa turhina (ja jopa heittoa haittaavina).

Vasemman päädyn irrottamiseksi käännä kelan rungon oikea kylki pöytää kohden. Irrota vasemman päädyn 3 ruuvia samalla painaen toisella kädellä akselijarrun kupista (osanumero 9597). Saatuasi kaikki kolme ruuvia irti hellitä otteesi päädyn keskeltä ja nosta pääty varovasti pois. Jos toimit varoen, jouset pysyivät kutakuinkin paikoillaan ja kykenet hahmottamaan niiden oikean sijainnin ja aseman. Säätökiekkoa painava pikkujousi (2356) kiinnittyy säätökiekon alapäähän. Liukukytkimen napsujousi (23505)kiinnittyy rungon ylinpään tappiin. Nosta jouset ja säätölevy irti.

Itse jarru:

Magneettijarrun säätölevyn takana on donitsin puolikkaan muotoinen rautalevy, johon magneetit ovat kiinnittyneet magneettivoimansa avulla. Rautalevy on kiinni säätökiekossa klipsihampaiden avulla, ja se irtoaa kevyesti painamalla. Magneetit irtoavat liu'uttamalla. Magneetit ovat voimakkaita ja niitä hypistellessä havaitsee niiden taipumuksen hypätä hukkaan mikäli menee asettamaan ne vastakkain.

Kokeiluja:

CS Magin magneettijarrun tehdasasetus on 4 magneettia keskellä levyä ja kaikki magneetit ovat samoin päin. Jarruvoimaa oli alkuperäisasetuksella aivan liikaa, eikä säätö toiminut muutenkaan niin kuin olisin toivonut. Otin magneetit pois ja laitoin yhden magneetin levyn kumpaankin päähän, ja magneetit laitoin eri päin. Jarruvoima oli kyllä säädettävissä, mutta jarruteho oli hyvä pituusheittoon muttei käytännön kalastukseen. Kokeilin lisätä toisen magneetin viereen vielä yhden magneetin. Laitoin lisämagneetin samoin päin kuin vierusmagneetti oli. Näin jarru oli jo selkeästi parempi kuin alkuperäisenä. Jarruvoimaa oli kuitenkin liikaa, ja edelleen saatoin sujuvasti käyttää vain osaa säätöalueesta. Niinpä yhden magneetin voimakkuutta oli vähennettävä. Kokeilin myös lähellä alkuperäistä olevia jarruasetuksia, eli magneetteja keskellä rautalevyä. En löytänyt mieleistäni asetusta, vaikka kokeilin vaihtaa magneettien puolisuuksia ja kokeilin eri vahvuisia magneetteja. Näin ollen sanoisin, magneetit päissä paras.

Tuunaaminen:

Eri vahvuisia magneetteja saisi tilattua USA:sta, mutta päädyin tekemään sopivan magneetin itse. Alkuperäisten magneettien paksuus on 1.6 mm. Viilasin yhden magneetin 1.0 mm paksuiseksi ja toisen 1.3 mm paksuiseksi. Käytössä minulla on ollut siitä lähtien täysvahvat magneetit (eri puolisesti) levyn päissä ja niiden lisäksi toisessa päässä on tullut käytettyä joko 1.0 mm tai 1.3 mm magneettia. Noista ehkä 1.0 mm magneetti on hiukan parempi, sillä silloin jarrua tulee säädeltyä enemmän. Toisaalta, 1.0 mm magneetilla saan enemmän sotkuja, sillä jarrutehon saa säädettyä hyvin pieneksi. Kyseisellä tuunauksella virtaviivaiset tanelusikat ovat heitettävissä myötätuuleen jarrun säätimen asetuksella "0" ja haukivaaput vastatuuleen asetuksella "7".

Kasaaminen:

Rasvaa kevyesti rautalevy ja magneetit (ne ovat ruostuvaa materiaalia ja tarvitsevat korroosiosuojan). Voitele kevyesti myös lattajousien kontaktipinnat. Aseta osat paikoilleen purkuun nähden käänteisessä järjestyksessä. Aseta mag jarrun liukukytkin asentoon "2". Paina vasen pääty paikoilleen nitkuttamalla sitä ja liukukytkintä hiljalleen. Tunnet kun se napsahtaa paikalleen. Pidä päätyä paikallaan, kurkkaa kelan sisään liikuttaessasi liukukytkintä. Mikäli säätökiekko liikkuu ylös-alas, olet todennäköisesti kasannut mag -jarrun oikein. Kasaa loput osat paikalleen normaalisti.

Loppusanat:

Tämä oli selkeytetty (tai ainakin pyrin siihen) kirjoitus mag -tuunaamisesta. Aikaisemmin olen kirjoittanut aiheesta kalastus.com:issa osoitteessa: http://www.kalastus.com/keskustelu/messages/16/974.html?#POST3094

Lisää mag tuunauksesta: http://www.hatterasoutfitters.com/faq_magtuning.htm

Abun purkukuva 6500 CS Mag Elitestä (johon mainitut osanumerot viittaavat):

 

© Jukka Veltheim 2003