Ozi-ohje

 

Koska monelle tuntuu olevan aika epäselvää tuo karttojen skannaus ja niiden sovittaminen karttasoftan kanssa yhteen tein aiheeseen liityvän lyhyen yhteenvedon.

Tämä ohje on OziExplorer-ohjelmistolle mutta varmaan joku toisen vastaavanlaisen softan käyttäjä voinee tehdä ohjeet tuolle käyttämälleen softalle.

Jos alla kirjoitettu asia tuntuu vaikeasti ymmärrettävältä, kannattaa unohtaa tämä vaihtoehto koska helpompia ja valmiiksi pakasta suoraan vedettynä toimivia ratkaisuja on olemassa (valmiit softat: Elmeri, MeriCD, ..., karttaplotterit, ...).

Jos taas haluat näperrellä oman koneesi kanssa, tämä voi olla sangen kiinnostavaa.

Lyhyet Ozi-ohjeet...

1. Tarvitset tietokoneeseen liitettävän skannerin
2. Tarvitset kuvankäsittekysoftan jolla voit vähän editoida skannaamiasi kuvia ja muutella niiden tarkkutta jne
3. Tarvitset OziExplorerin demo-version tai rekisteröidyn version kyseisestä softasta asennettuna koneeseen (kannettava) jossa com-portti toimii

----

1. Skannaa haluamasi karttalehti
2. Tallenna se levylle/levykkeelle (bmp-muoto rekisteröimättömälle versiolle , jokin muu paremmin pakkautuva (esim jpg) rekisteröidylle versiolle
3. Siirrä se tuolta levykkeeltä koneeseen jossa on Ozi, toimiva com-portti ja nmea-signaalia lähettävä gps yhdistettynä tuohon com-porttiin
4. Aseta gps:n ja pc:n/softan asetukset kohdalleen. Voit testata nämä pc:n terminal-ohjelmalla. Kun se näkee gps:ltä tulevat signaalit, homma on kytkennän osalta kunnossa.
5. Kalibroi kartta merkkaamalla siihen muutama kartalta löytyvä piste ja niiden oikeat kartalla näkyvät koordinaatit. Tämän voit tehdä myös oma navigaattorisi kanssa paikan päällä. Pisteet on hyvä olla aika eri puolelta karttaa.
6. Valitse softasta (Ozi) kohdasta Moving Map vaihtoehto Start NMEA communication with GPS
7. Jos kaikki on kunnossa, softa piirtää veneesi kartalla oikeaan pisteeseen. Jos näin ei käy, alkaa sitten vian etsintä.

by Pekka Heija