Haukivaapun lyijytys

 

Uistinten painottamisesta on useallakin palstalla ollut runsaahkosti juttua aiemminkin. Myös valamalla painottamisesta on muistaakseni ollut jotain mainintoja. Valamalla painottaminen on minunkin suosikkini. Valamalla jäljestä tulee poikkeuksetta siisti ja lisäksi homma on mielestäni helppo tehdä kun painolasti on sulassa muodossa.

Homma aloitetaan kairaamalla uistimeen reikä. Tässä mielestäni parhaita välineitä ovat pieni terävä veitsi ja pieni ruuvimeisseli. Itse käytän Leathermanin pikkuruuvaria ja sveitsin linkkarin pikkuveistä tai mattopuukkoa. Isommissa uistimissa, kuten tässä kuvissa olevista
Super Shad Rapissa ja Magnumissa, kannattaa reikä tehdä siististä ja ottaa "läppä" talteen jälleenliimausta varten. Magnumin lastitilaan on tarkoituksella tehty pieniä rosoja jotta valumateriaali tarttuisi paremmin kiinni uistimen runkoon ja lopputuloksesta tulisi luja.

Pienemmissä uistimissa, joista esimerkkinä olkoon Nilkki, kannattaa vain tehdä reikä uistimeen ja liimata se sitten umpeen epoksilla.

Valamalla painottamisen hyviä puolia siis on
suuren painolastin sisäänlaittomahdollisuus
kohtalaisen pienestä aukosta.

Koska käsitellään suhteellisen lämpöistä kamaa, kannattaa valamistouhuun valmistautua ettei tule hölmöiltyä. "Lyijy" sulaa kätevästi uudenvuoden kauhassa ja lämmittimenä voi käyttää trangiaa. Alusta kannattaa suojata pahvilla, sillä vaikka sula "lyijy" ei herkästi sytytäkään mitään palamaan, niin ilkeät jäljet se jättää alustaan kuin alustaan. Niinpä itse suojaan alustan aaltopahvilla.
Uistin on näppärää teipata aaltopahviin tukevasti ilmastointiteipillä. Näin uistimesta ei tarvitse pitää käsin kiinni ja valujäljestä tulee tasapainoinen. Kuvissa valmis valujälki. Tässä vaiheessa valujälkeä voi vielä korjailla pikkuveitsellä mikäli läppä ei tahdo sopia kiinni, valujälki näyttää epätasaiselta tai painoa tuli liikaa.

Koeuittaminen olisi tietenkin mukavampaa tehdä siinä vaiheessa kun lastimäärä on vielä kohtuullisen helposti muutettavissa, eli ennen läpän liimaamista, mutta silloin puumateriaaliimisi vettä ja sitä saisi kuivatella ennen liimausta. Näiden uistinten tapauksessa painomäärä osui kuitenkin nappiinsa. Läppä kannattaa liimata paikoilleen epoksilla. Itse käytän nykyään Bilteman epoksia sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Läpän paikoilleen saamisen jälkeen on viisasta koeuittaa uistin ettei kalassa ollessa tule yllätyksiä. Koeuitossa kannattaa kiinnittää perukkeen painoinen objekti uistimen keulaosaan aikaansaadakseen realistisen uima-asennon.

Ja sitten vain vesille. Alkusyksyllä, kun kalat tankkaavat ruokaa ja ovat vielä virkeitä noin 14-asteisessa vedessä, nopeasti ja nykien uitettu suspending kalikka pelittää mainiosti.

Kappas. Minäkin olen näköjään joskus ehtinyt vesille. Jopa tämän filmin kamerassaoloaikana
Ja lisäksi saanut kalaakin...



by
Kurtti