Oikea tapsin pituus houkutuslevyjen ja vieheen välissä

by Timo Kokkonen

Houkutuslevyjen käyttö kulttuuri on meillä vielä hyvin nuori.Useimmiten on valittu satunnaisesti joku houkutuslevy,viehe,levyn/vieheen väri,tapsin pituus/paksuus,vapautuspituus ja nopeus kyseiselle yhdistelmälle.Sitten kaloja on tullut tai sitten ei.Vapautuspituus on usein kalan saannin jälkeenkin saattanut muuttua ja oliko nuo edes muistissa edellisistä tapahtumista.
Viime vuosina on alettu päästä jäljille muuttuvista tekijöistä ja uistelijat ovat alkaneet kysyä toisiltaan oikeita kysymyksiä,esim. paljonko oli tapsin pituus kun sait kalan.

Muuttuvia tekijöitä on niin monta,etten edes yritä kertoa jutussa yhtä oikeaa tapsin pituutta.Mieluumminkin yritän valottaa omia ja kavereideni(sekä Suomessa että Kanadassa) syntyneitä näkemyksiä ja kokemuksia.

Tapsin pituuden valinnan kanssa ovat "painineet" jo kymmeniä vuosia suomalaiset pilkkimiehet(Mormuskan/värikoukun etäisyys pilkistä).
Heiltä voidaan siirtää jo muutama asia houkutuslevyjenkin käyttöön.Tummassa vedessä lyhyempi tapsi,kirkkaassa pidempi.Hyvällä syönnillä lyhyempi tapsi ja aralle kalalle pidempi.

Taulukkoa tapsin pituuteen vaikuttavista tekijöistä:

*Tumma vesi Lyhyempi
*Kirkas vesi Pidempi
*Hyvä syönti Lyhyempi
*Huono syönti Pidempi
*Aktiivinen syönnöskala Lyhyempi
*Aikuinen jokeen matkaava Pitkä/TOSI pitkä
*Viehe jolla oma uinti Pidempi
*Viehe jolla ei omaa uinti Lyhyempi

Kun kanadalainen ammattikalastaja haluaa eri tyyppistä lohikalaa hän käyttää seuraavanlaisen taulukon mukaisia tapsipituuksia VIEHEELLE JOLLA EI OLE OMAA UINTIA(Squidi/hootchie/kookas perho).Levynä Oki Big Shoter flasher.

Lohilaji Suomeksi Tapsi

Pink Kyttyrälohi 46-64 cm
Sockeye Punalohi 41-64 cm
Coho Hopealohi 56-91 cm
Spring/Chinook Kuningaslohi 61-107 cm

Vieheet(myös raksi,jos uintia on laitettu) joilla oma uinti 61-183 cm.Raksille,joka suorana ilman uintia lyhyempi.Vaihteluväli suuri juuri edellä mainituista olosuhde-eroista johtuen.Nousulohelle lähellä jokea jopa 2,4-3,9 m paras tapsipituus.

Käytössäni on kanadalaisten ammattikalastajien tekemä vedenalainen kuvaus,jossa flasher+squidi pitemmällä tapsilla kerää 10-18 kg:n kuningaslohia ja kun se vaihtavat lyhyempiin alkaa kiinni paukkua 4-8 kg:n Coho lohia.Ja aluetta ei muuteta.Tästä on helppo ymmärtää tapsin pituuden merkitys.

Vapautuspituuden vaikutus tapsin pituuteen.

Dodgerin kanssa vapautuspituuden muutoksen vaikutus perässä tulevan vieheen uintiin on pieni jopa merkityksetön.
Flasherin kanssa näin ei ole.Kun vapautuspituus kasvaa,myös flasherin kehä kasvaa ja jotta flasherin kehän kasvusta syntynyt perässä olevan vieheen uintiliikkeen kasvu eliminoidaan on myös tapsia pidennettävä.Eli jos pidennät totutusta vapautuspituutta, niin pidennä myös tapsia flasherin kanssa.
Kun on useita flashereita takiloissa on syytä pitää vapautukset lyhyinä 3,6-5 m(erityisesti jos kova keli ja vene sortuu sivutuulessa).
Hyvällä kelillä voi mennä pidempiin ja nousulohen kanssa on jopa suotavaa käyttää pitkiä vapautuksia ja pitkiä tapseja.Flasherin pintautumisen voit estää 6-15 m levyn etupuolelle asennettavalla liukupainolla tai esim. irrotettavalla Kosto-syvääjällä.Malli käy erinomaisesti myös plaanari vetoon.

Tapsin paksuuden vaikutus.

Paksumpi tapsi siirtää levyn liikkeen helpommin perässä tulevalle vieheelle jolla ei ole omaa uintia.Esim.Squidille ja Jack Rapidille on syytä käyttää 0,6-0,7 mm tapsia.Kun kaveri saa kalan niin kysy myös tapsin paksuus eikä vain pituus.
Esim.Jos kaverilla on Jack Rapid+80 cm 0,70 siimaa,et välttämättä onnistu samalla yhdistelmällä 0,45 siimalla.Uinti ei välity.

Olen aiemmin ollut myös vahvasti sitä mieltä,että lämmin vesi lyhyt tapsi ja kylmään pitkä.Tämän yli kyllä kävelee kalan aktiivisuus.Eli molemmilla vedenlämmöillä on hyviä ja huonoja syöntipäiviä.Mieluumminkin niin kuten tuolla aiemmin jo mainitttu,aktiiviselle lyhyt ja passiiviselle pitkä.

Kuten ymmärrätte tarkkojen cm antaminen on mahdotonta,koska levyjä,olosuhteita,tekniikoita ja perässä tulevia vieheitä ja niiden yhdistelmiä on älyttömästi.Sitä paitsi on vaarallista antaa "Tarkka" àmoni alkaa vetää juuri sillä ja varmaa on,että tilasto vääristyy.Jos ei vedä kuin 100 cm tapsilla niin tuskin muulla pituudella tulee tai on tulematta.

Haluan kuitenkin lopuksi antaa Suomen olosuhteissa toimineita tapsipituuksia(Minun ja kavereideni) syönnöslohelle,levyt Hot Spot,Oki ja Bechhold flashereita.

*Pikku Bechhold+64 cm tapsi+Purelure Horn
*Pikku Oki +100 cm tapsi+Bomber
*Iso Oki/Hot Spot+110 cm+Tiura
*Pikku Oki+65 cm+vaappu josta turpalevy poistettu/Kesosen puikko
*Iso Oki/Hot Spot +raksi 125-170 cm passiivinen,90-110 cm aktiivinen
*Pikku Oki +raksi 110-145 cm passiivinen,70-100 cm aktiivinen,8" Bechhold sama
*Nousulohi,joka ei enää juurikaan syö Iso Oki/Dodger+ jopa 300 cm tapsi+pelti/täky

Näyttää,että lyhyt tapsi on pienemmälle (2-5 kg) kalalle hyvä ja pidempi isommalle?

Kireämpiä siimoja kaikille ja lopuksi pikku vinkki kun kala on kiinni ison levyn perästä.Ison levyn kanssa eritoten tarkkana väsyttäessä,lohen kohti lähtöön ei "tuntuma" ole yhtä kirkas koska levy välissä.Tämän vuoksi kanadalaiset käyttävät 10 jalkaisia kokovarsitoimisia vapoja.Se antaa hivenen anteeksi väsyttäjälle kohti syöksyssä,jos myöhästyy,ettei siima käy löysällä.
Pitkillä, reilusti yli vavan pituuden olevilla tapseilla on syytä muistaa saako kalan haaviin.Pitkä avotila tai avovene antaa väsyttäjälle mahdollisuuden peruuntua,mutta aina se ei ole mahdollista.Yksin ollessa 2,1 m vapa ja 4 m:n tapsi yhdistelmä tehdä väsytyksen lopusta VARSIN pitkän session.Tunnen Itä-Suomesta miehen, joka lohen tällaisessa tilanteessa lappeelleen väsytettyään, joutui viemään vavan avoveneen keulaan kiinni ja tulemaan perästä haavitsemaan.Mutta eihän tyylillä väliä.

Siunatuksi lopuksi,älkää fakkiutuko yhteen tapsipituuteen vaan testatkaa ja testatkaa osalla välineitä vaikka osassa olisi "varmat"

Ja se,että meillä on syönnöslohi ja jokeen nouseva lohi,jotka ovat 2 niin erilaista pyydettävää,(varsinkin Pietarsaari-Tornionjoki suu) että eroavat toisistaan kuin kuha ja made.Sotkua lisää se,että esim Raumalla on molempia tarjolla keväällä.
Mitä lähempänä jokisuuta,sitä kauempana syönnöslohesta ja sen pyynnistä.

Edellinen on kirjoitettu kokemuksista ennen vuotta 2000.

2001 kesällä ymmärrettiin sellainen jutska,että lyhyellä tapsilla(50-100 cm) flasherin perässä viehe kulkee spiraalia eli vieheen nopeus veteen nähden on korkeampi(ei kulje lyhyessä tapsissa suoraan vaan kiertää kehää).
Tämän vuoksi on hyvä käyttää lyhyessä tapsissa nopeamman vedon viehettä kuin ilman flasheria olevissa vieheissä.
Samoin on kalastavampi tapa LYHYEEN TAPSIIN säätää täkyn uinti hitaammaksi kuin ilman flasheria olevat vieheet.
Pitkässä(>120 cm:n tapsissa tätä ei tarvitse huomioida.


Erittäin hyvin kaloja houkutellut tapa on kiinnittää 200-360 cm 0,60 mm siimalla flasherit kuulaan ja virittää viehe välilaukaisimella 1,2-1,5 m yläpuolelle ja vapautuspituutta siten,että viehe jää 100-200 cm levyn taakse.

Flasherin houkuttelevin vetonopeusalue näyttää olevan 3,6-4,2 km/h.

Yli 3 km/h nopeuksissa on tapsin paksuus hyvä olla 0,60 minimi.Katkenneita tapseja on jo nyt riittävästi.

Houkutelkoot vieheenne suuria kaloja.