Potkurin hyötysuhde? Mikä se on?

Tämä sivu sisältää potkuriTEORIAA, joten tässä esitettävällä asialla ei useimpien ihmisten mielestä ole juurikaan tekemistä KÄYTÄNNÖN veneilyn kanssa.

Käyrät ovat ohjeellisia ja ne ovat koostettu useasta lähteestä, sekä osittain piirretty ns. hyvän maun mukaan. Vastaavia käyriä löydät kirjallisuudesta.

Käyrät ovat erityyppisten propulsorien saavutettavissa olevia hyötysuhteita. Käyrästö ei siis tarkoita, että potkurin hyötysuhde automaattisesti olisi se, mitä käyrästä voi lukea. Hyötysuhde voi olla käyrän mukainen, muttei juurikaan parempi.

Tuntuvatko käyrien arvot alhaisilta? "Pitääkö" oma potkurisi 90%? Seuraavassa kappaleesta voit lukea, kuinka propulsiohyötysuhde määritellään.

Siispä potkurin "pidolla" ei suoranaisesti ole merkitystä potkurin hyötysuhteen kannalta. Ainoastaan se merkitsee, kuinka lujaa vene kulkee, kuinka suuren työnnön potkuri antaa, kuinka suuren momentin potkuri ottaa ja kuinka nopeasti potkuri pyörii.

Lopuksi sanottakoon, että yhtälöstä seuraa, että paremmin "pitävät" potkurit ovat usein hyötysuhteeltaan parempia. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus jo senkään vuoksi, ettei potkureiden ilmoitetut nousut välttämättä ole keskenään vertailukelpoisia.

 

© Jukka Veltheim 2002