Rusetti ojennukseen



Tämä artikkeli käsittelee tavallisen keskinopean (liuku)veneen (kolhiintuneen? alumiini)potkurin modifioimista paremmaksi.
Mikäli vene on ”huomattavan suorituskykyinen” eli kulkee n. 35 s (tai yli), tämän artikkelin mukaisten potkurimuotoiluiden tekeminen ei todennäköisesti paranna potkurisi toimivuutta.
Kimmoke tämän artikkelin kirjoittamiseen on muutamat näkemäni –sanoisinko suorastaan hämmentävät- potkureiden uudelleenmuotoilut. (Yritys on ainakin ollut kova…)


__________________________________________________________________________________

Johtoreuna kannattaa hioa pyöreäksi tai elliptiseksi (valinta taitojen mukaan). Hiekkapaperi on hyvä työväline.
Voit myös halutessasi siirtää patopistettä (käytännössä pyöristyksen kärkeä) hieman.
Siirtämällä patopistettä imupuolta kohden saat hieman lisää nousua mutta potkurin hyötysuhde heikkenee hieman.
Siirtämällä patopistettä painepuolta kohden nousu pienenee mutta potkurin hyötysuhde saattaa parantua. Mikäli virtaus kiihtyy johtoreunassa liikaa, syntyy kavitaatiota eikä hyötysuhde nouse mutta potkuriin alkaa muodostua pistesyöpymää.


__________________________________________________________________________________

Tällä alueella voidaan lisätä potkurin "kuppia". Operaatio ei ole helppo, joten harkitse ennen kuin teet
Kupin lisääminen vähentää hieman potkurin hyötysuhdetta. Toisaalta kuppi parantaa potkurin kykyä toimia lähellä pintaa ja lisää sen pitoa ja lisää potkurin tuottamaa bow-liftiä. Joissain tapauksissa siis kupilla (jopa itse tehdyllä) voidaan veneelle saada lisää vauhtia.
Kuppi toimii parhaiten tehokkaissa mutta melko raskaissa veneissä, jotka eivät suostu kulkemaan pienellä märkäpinnalla.
Kuppauksessa potkuri muuttuu helposti epätasapainoiseksi. Epätasapainoinen potkuri rasittaa perävaihdetta.


__________________________________________________________________________________

Jättöreuna voidaan teroittaa ja kärki voidaan ohentaa ~3 cm matkalta. Nämä muotoilut tehdään vain imupuolelle.
Johtoreunan aluetta ei pidä teroittaa.
Kärjen ohennus voi vähentää nousua hieman. Kärjen ohennuksen tarkoitus on keventää kärjen alueen kuormitusta. Tällöin kärkipyörre pienenee, indusoitu vastus vähenee ja potkurin hyötysuhde paranee.
Kärjen alueella lavan paksuinta kohtaa voi koettaa siirtää hieman taemmaksi kuin muualla lavan alueella. Tämä vähentää myös kärkipyörrettä ja parantaa hyötysuhdetta. Toisaalta, mikäli paksuimman kohdan siirron vaikutuksesta alkaa kärkikavitaatio, hyötysuhde laskee.
Jättöreunan ohennus pienentää vanavettä ja lisää sekä potkurin nousua että hyötysuhdetta. Mikäli ohennus alkaa kulmikkaasti, saattaa virtaus kuitenkin irrota ja hyötysuhde laskea. Mikäli potkuri on raskaasti kuormitettu (suuri teho ja painava alus), saattaa paljon ohennettu jättöreuna taipua paljon ja seuraukset saattavat olla arvaamattomat, mutta harvoin toivotut.


__________________________________________________________________________________

 

© Jukka Veltheim 2002