Pikku-TEHI rakennusohjeet ja vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiinMinun tavoitteenani on saada tästä jokamiehen peli jonka voi tehdä mahdollisimman halvoista aineista mahdollisimman vähin työkaluin ja jonka suorituskyky on mahdollisimman hyvä ja muunneltavissa eri mieltymyksiin sopivaksi. Pelaa nykyisellään hyvin kun perässä on 70g painoa, pikkudodger ja 12 cm vaappu, jopa raksivauhdillakin. Tein kaverin kanssa osat neljään isoon plaanariin ja 18 pikkuplaanarin sarjaan jiirisahalla 40 mk:n kilovaneripaloista tunnissa joten ei ole kallista tämä homma...

Tämä pesee uinnissa esim Willet ja Walleyt aivan suvereenisti 10-0. Testasin niitäkin referenssinä samalla kertaa ja samalla kuormalla ja viritin nekin niin hyvin kuin osasin... Aallokkoakin Keiteleellä oli: pläkästä vaahtopäihin.

Jos rakennatte niin mitat on sitten tarkkoja eikä sinnepäin: muuten uinti ei ole semmoinen kuin on suunniteltu. Aisan paikka ja pituus on kriittisin: puoli senttiä näkyy jo selvästi uinnissa.

Älkää sitten tehkö näitä liian kevyestä materiaalista: ne eivät pysy vedossa vedessä vaan siiman ja vavan jousto ja aallokko yhdessä saavat ne loikkimaan. Vaneri on juuri sopivan painavaa ja silti kelluu hyvin ja hyvässä asennossa eikä sen kanssa yleensä tarvita lisäpainotusta. Tämäkin tuli huomattua kun tein protoja... Abachinen loikki mutta vanerinen ei, vaikka mitat oli millin tarkkuudella samoja.

Takareikä on suksen alakulmassa siksi ettei nokka nouse liikaa jolloin plaanari levittää paremmin. Sijainti ei ole kovin kriittinen: minulla sen keskiö on 15 mm alareunasta ja saman verran takareunasta.

Aisan sijaintia laudan pitkittäissuunnassa voi myös haluttaessa säätää. Sen saa tehtyä kiinnittämällä aisa laudanaisa laudan päälle kiilapalalla eikä työstettyyn koloon, ja käyttämällä ruuvien ja liiman tilalla lautaan epoksoitua M4-koneruuvia ja siipimutteria. Näin vetopisteen sijaintia lateraalipinnan suhteen voi kätevästi säätää kääntämällä aisaa hieman vinoon eteen tai taaksepäin. Mutteri täytyy tiukata kireälle ettei asetettu kulma muutu vedossa. Näin aisa kääntyy lisäksi kuljetusta varten suksen selän suuntaiseksi.

Aisan pituus vaikuttaa pystytasapainoon, kurvikäyttäytymiseen, aallokkokäyttäytymiseen, vetovastukseen ja vetopisteen siirtymisen suuruuteen lateraalipintaan nähden kun vetosiiman suunta muuttuu ( kun plaanari alkaa esim. jätättämään roskien vuoksi) Aisan lyhentämisellä vaikka kaksi senttiä tai siimankiinnityssysteemin siirtämisellä kaksi senttiä sisemmäksi aisassa on suunnilleen sama vaikutus kuin jos aisan siirtäisi sen kaksi senttiä edemmäs. Eli jos laittaa aisaan useampia ruuvinreikiä tai kiinnitysruuvinreikäpareja vaikka sentin välein niin silläkin saa säätöä aikaiseksi ja voi hakea mieleisensä uinnin ennen useamman plaanarin sarjan tekoa.. Ne ylimääräiset ruuvinreiät voi sitten tukkia vaikka pikaepoksilla ellei ne tule sahatuksi pois.

Kertokaa jos rakennusohjeesta asiat ei ilmene riittävän selvästi niin otan ne huomioon kun korjailen sitä tekstiä ja piirustusta vielä. Muutkin ideat ovat tervetulleita. Korostan vielä että perusidea ei ole minun (minä en edes tiedä kenen: minun viimeisin proto täysin omasta päästä yrityksen ja erehdyksen reittiä muotoutuneena oli tämän suuntainen ja muita samanlaisia on tullut vastaan kuten Aave, Ahosen plaanari, Lista-plaanari ja joitain omavirityksiä vaikka en edes käy kilpailuissa). Kyseessä on synteesi ideoista ja kokemuksista joita on tullut mm. tämän foorumin jäseniltä, muista plaanareista, omista protokokeiluistani ja koeuitoista.

Toivon että tämä
www.vetouistelu.com-foorumi osallistuu tähän tuotekehitykseen kertomalla kokemuksiaan ja ideoitaan niin pyrin testaamaan niitä ja ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Perusidea olkoon kuitenkin yksinkertaisuus, halpuus ja tehokkuus.

Työohjeet Pikku-Tehin tekoonBy MHo