Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Jatkoa erittäin kylmään asiaan

Takaisin keskustelualueille
1.   Jatkoa erittäin kylmään asiaan    uistelija86 - 27/12/2007 19:27:33
Selvittelin joulunpyhinä avovaimoni kanssa asiaa suolaliuoksesta. Ja tietoja saatiin, eli jos haluaa tehdä kylmälevyjä, niin sellainen on nyt selvillä. Asiaan... Jos laittaa litran vettä, johon laittaa 303,78g suolaa niin sen jäätymispiste on -21,1*c eli pystyy tavallinen pakastin pakastamaan. Jos suolaa laittaa enemmän ,niin jäätymispiste ei enää kylmene, vaan liuoksesta tulee liian kylläinen. Eli suolan määrän kanssa pitää olla tarkka.. En tiedä onko tämä asia laitettu jo 'hyllylle' mutta jos joku haluaa tietää :)
2.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    greg - 27/12/2007 20:37:31
No jos sitä suolaa laittaa vahingossa kuitenkin liikaa, eli tulee liian kylläinen liuos ja sen pakkaseen tökkää niin mitäs sitten tapahtuu?
3.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    pvata - 27/12/2007 20:56:13
Siis laitetaan litraan toi määrä suolaa vai että litra sisältää tuon määrän suolaa? Tuleeko tolla reseptillä kemiassa niin sanottu kylläinen liuos eli mihin ei enää luikene enempää suolaa. Onko jotain taulukkoa määristä ja lämpötiloista, kun en taida jaksaa ettiä omia kemian kirjoja/taulukoita.
4.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    rambi - 27/12/2007 21:24:06
Millaista suolaa minä oikein tässä yritin käyttää? Laitoin litraan 180 gr suolaa ja toiseen 90 gr. Noin 16 tunnin jälkeen 180 gr pullossa oli vesi ja 90gr pullossa jäätymistä oli tapahtunut mutta vähän ja sen sai melkein puristettua ulos. Pakastimessa -18
5.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    Jock - 28/12/2007 12:20:32
Tuo asia onkin aika mielenkiintoinen. Jos suolan määrä ylittää 23,3%, niin suola alkaa kiteytyä ja liuos ei jäädy alle -21,1C lämpötilassa. Tuossa -21,1C lämpötilassa muodostuu jäätä ja kiinteää suolaa riippumatta liuoksen pitoisuudesta. Siis alemmissa lämpötiloissa on aina osa suolaliuoksena ja aine on sekoitus jäästä ja suolalioksesta. Tässä ei ole sellaista selvää faasinmuutosta jäästä nesteeksi, vaan sitä tapahtuu koko ajan tuolla 0...-21,1C välillä. Tästä on varmasti etua kylmäpatruunakäytössä. Asia selviää tuosta oheisesta grafiikasta. Koko artikkeli löytyy tuosta web-osoitteesta.
6.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    D5GT - 28/12/2007 16:03:33
Mennee hivenen sivusta: Bosch/Siemens kaapeissa olevat 'kallet' Mitat n. 310 x 200 x 25, ei varmaankaan sisällä mitään ihme ainetta ja tuskin Bosch-Siemens sellaisia käyttäisikään. Osanumero 265624 'akku' ja hinta about 25e/kpl. Saatavissa valtuutetuista huoltoliikkeistä (todennäköisesti tilattava).
7.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    uistelija86 - 27/12/2007 20:52:00
No se ylimääräinen suola ei liukene sinne veteen enään.En ole mikään professori mutta parhaani teen:)
8.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    uistelija86 - 27/12/2007 22:46:38
Siihen käytetään aivan tavallista suolaa, ei jodipitoista...(ei jodista aivan varma tieto, että vaikuttaako asiaan). Siihen löytyy taulukko netistä, googleta phase diagram for salty water, mutta toi emäntä sanoi että tämä asia on yliopistokemiaa, koska tämä ei liity suoraan suolaliuoksen kylläisyyteen...Niin ja se suolamäärä laitetaan siihen litraan vettä.
9.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    abo - 27/12/2007 23:50:49
En tiedä, mä käytin mun testissä hienoa merisuolaa ja lisäsin sitä haaleaan veteen sen mitä sinne suosiolla liukeni. Mielestäni ei kyllä liennut kuin noin 200g/reilu litra. Jäätyi kyllä pakastimessa mutta pakastavalla hyllyllä taitaa olla nopean pakastuksen asennolla joku -23°C.
10.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    uistelija73 - 28/12/2007 0:03:34
Kysäise vielä , että pitääkö se suola liuottaa siihen lämmittämällä liuos haaleaksi tms. :). Todella tärkeistä asioista kun puhutaan - kylmästä - keskellä talvea. :). Uistelija73 Ps. Täällä itäsuomessa taivaan antimet eivät tule millään muotoa jäämäisessä olomuodossa vaan vetenä. Vänkää on se joulukuun lopussa. Noh. Saapahan liuotettua suolan, kun ei tarvitse sulattaa lunta ensin... ;)
11.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    rambi - 28/12/2007 6:47:53
Ekassa testissä laitoin hienoa merisuolaa noin 200 gr litraan.Tulosta ei syntynyt. Toiseen laitoin tavallista ruokasuolaa.Eilen kokeilin sitten laittaa 40 gr litraan niin taisi yön aikana jäätyä.Noin pienestä määrästä taas tuskin on hyötyä.Iso ämpärillinen jääpaloja olisi paras ratkaisu mutta sen jään saaminen taas ei ole helppoa.
12.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    perkes - 28/12/2007 18:13:23
Tarkistin mitat ja totesin että juuri tuollaisia kylmäakkuja olen käyttänyt jo monta vuotta. Toimivat pelit.
13.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    Team Ladoga - 2/1/2008 15:57:12
Nopeasti katsottuna en löytänyt kyseisellä osanumerolla linkistä mitään. Mikä tuote on muuten kyseessä, itselle tuntematon? Ainakin jälleenmyyjä oli lähellä, mitä listaa katselin.
14.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    tkorkka - 28/12/2007 18:37:47
Sama juttu, täältä myös löytyy kokemusta noista kylmävaraajista. En tiedä onko ihmeainetta vai ei, mutta hyvin on pitäneet syötit jäisinä koko päivän ja päivän päätteeksi käyttämättömät syötit takaisin pakkaseen. Timppa
15.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    Vee-Pee - 31/12/2007 8:39:41
Tuolla suolalla varmasti on oma merkityksensä kylmäkallen luonteessa, mutta se ei kuitenkaan ole millään tavalla koko totuus kylmävaraajan toimivuudesta. Käsitääkseni se vain säätelee kylmävaraajan toimintaa missä lämpötiloissa se luovutaa kylmäänsä ja kuinka kauan... Omassa käytössä esim. ne vihreät Arteknot on pitemmällä ajanjaksolla paremmat kuin nuo sinisest -23 asteiset. Varsinkin silloin jos niitä ei ole pakastettu kauan ja tosi kovalla pakkasella... Tein myös oman testin... Tein kaksi puolen litran kylmäkallea jotka olivat pakastettuna useamman vuorokauden pakasteessa -24. Toisessa pelkää vettä ja toisessa 'mustikkasopaa'... Nuo kaksi kylmäkallea oli sitten 20 tuntia pienessä kylmälaukussa joka oli huoneenlämmössä kaksikymmentä tuntia... Kumpiko noista toimii paremmin kylmäkallena?
16.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    Jock - 1/1/2008 20:32:22
Jos katsot tuota yllä olevan viestini grafiikkaa, niin siitä voi päätellä, että väkevä suolavesi jäähdytettynä alle -21C lämpötilaan antaa huonomman kylmävarauksen energiamielessä kuin pelkkä vesi. Se asia, että lämmön vastaantotto (='kylmävaraus') tapahtuu alemmassa lämpötilassa auttaa pitämään kylmälaukun lämpötilan alempana alkuvaiheessa. Suolavettä käytettäessä lämmön vastaanottoa tapahtuu koko ajan, koska faasinmuutos ei tapahdu yhdessä lämpötilapisteessä vaan sitä tapahtuu koko ajan välillä -21,1...0 C. Kylmäkallen tehoa mitatessa lämpötila on mitattava laukusta eikä kylmäkallesta. Vrt. esim. termospullo kylmälaukussa.
17.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    Vee-Pee - 2/1/2008 11:22:40
Näin se varmaankin onkin... Mutta käytäntö on kuitenkin opettanut mitä noilta varaajilta vaaditaan ja käytännössä on tilanne on hyvin usein kuitenkin niin että muutaman kilon määrä kalaa alkaa lämmittämään noita kylmäkalleja lyhyelläkin ajalla ja silloin tarvitaan varaajaa joka sitoo paremmin kylmää... Luonnollisesti tilavuudella ja kylmän määrällä on suurin merkitys. Mitä tulee taas sen kylmäkalleen tehon mittaukseen niin ei sitä kylää voi mitata ulkopuoleltakaan jos sitä ei siellä kylmäkallen sisälläkään ole! -näin se vaan on- V-P M
18.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    Jock - 2/1/2008 17:23:37
Lämmön siirtyminen kylmäkalleen on tietysti oleellinen asia, kallen sisällä voi olla jäätä, mutta sitä ympäröi sula eristävä vesikerros ja siksi lämpö ei siirry kalleen. Suolavedellä täytetty kalle on vähän niinkuin hyhmää ja lämpö saattaa siirtyä siinä paremmin. Kallen pintalämpötila olisi aika hyvä mittari sen kylmäteholle. Se kertoo suoraan, miten tehokkaasti lämpö siirtyy kalleen. Ja tietysti pinta-ala vaikuttaa eli mitä enemmän pinta-alaa, sitä parempi. Siksi levymäinen ohut kalle on parempi kuin saman painoinen pullo tai pallo.
19.   [Vt] Jatkoa erittäin kylmään asiaan    D5GT - 2/1/2008 21:05:59
Ei siel linkissä muuta löydykkään kuin jälleenmyyjät/ tuote on isohko kylmäkalle, eikä varmaan mitään ihmevärkkejä. Oli vakiona ainakin mun jääkaappi-pakastin yhdistelmässä. 'Mennee hivenen sivusta: Bosch/Siemens kaapeissa olevat 'kallet' Mitat n. 310 x 200 x 25, ei varmaankaan sisällä mitään ihme ainetta ja tuskin Bosch-Siemens sellaisia käyttäisikään. Osanumero 265624 'akku' ja hinta about 25e/kpl. Saatavissa valtuutetuista huoltoliikkeistä (todennäköisesti tilattava).'