Jonkin verran mietityttänyt, että syövätkö ihmiset tosiaan ne kaikki kymmenet kilot lohta, mitä vaikkapa yhdellä ainoalla Ahvenenmaan reissulla nousee?
Jos ja kun se lohi papitetaan kylmälaukkuun, niin kai se toki syödään? Ruokaviraston suositukset sopivista määristä ovat kuitenkin tosi pieniä, erityisesti lapsille. Jostain +10 kg kalasta riittäisi niitä noudattaen syötävää osapuilleen loputtomasti...
Ovatko viranomaissuositukset mielestänne liian pienet, eli varovaiset (linkki)? Valmistatteko kalan nahotettuna, jos niin miten? Dioksiinit ja PCB-yhdisteet muistuttuvat suuresti rakenteeltaan steroidihormoneja (kuten testosteroni ja estrogeenit) ja vaikuttavat elimistössä ns. valehormoneina. Ne siis häiritsevät omaa hormonituotantoa, monien muiden haittavaikutusten lisäksi (ovat karsinogeenejä).
Itselleni tämä aihe on kiinnostava lähinnä akateemisesti, sillä Itämeren villiä lohta on tullut syötyä viimeksi reilusti yli 10 vuotta sitten. Söisin kyllä, jos saisin. |