Keskustelut

Vetouistelun perusteet - näytä keskustelu

Garmin
Vapaa 
[Takaisin keskustelulistaan]
Vapaa 

Otsikko : Ei mitä vaan miten
Kirjoittaja : Kokkonen Päivämäärä : 1/6/2023 6:50:14 Lukukerrat : 2700
Sähköpostiosoite : timo.kokkonen#elisanet.fi   Liite : Ei ole
WWW-osoite : www.igfa.org

Nyt lohen kalastuksen aloittaville on netin myötä tarjolla paljon hyvää tietoa esim. välineistä,mutta kuitenkin joku saa aina paremmin kalaa kuin joku toinen vaikka käyttää täsmälleen samoja välineitä.

Tuossa pätee sitten lause: 'Erittäin tärkeää sen lisäksi mitä käyttää on se miten käyttää'.

Esim. nyt Ahvenanmaalla aikas vaikea yksittäisen venekunnan muodostaa mitään tilastoa,jos 1-2 viikkoa vetää ja saaliina on 0-5 lohta esim.

Kun aikoinaan minulle tuli kaudessa satoja saalis palautteita rakseilla saaduista lohista,niin mereltä kuin järviltä,niin usein yritin udella MITEN VEDIT!

Kun vetouistelu on KOKONAISUUS ja olisi kymmeniä asioita,joista kirjoittaa / keskustella,mutta raapustan pari asiaa ennenkuin tarttee työt aloittaa.

Liittyy MITEN vetää:

*Oli aikoinaan ihmettelyn aiheena venekunta,joka sai noin 3 kertaa enemmän lohia merellä samoillla pelleillä,samoilla vetonopeuksilla ja samoilta alueilta kuin muut.

Ero muihin selvisi.He käyttivät isoja kelkkoja ja käyttivät Koston irrotettavia painosyvääjiä plaanarin laukaisimistä n.5 m:n päässä laukaisimesta.Pellit tulivat kuitenkin lähellä kalvoa planuissa.
Saivat näin erityisesti keleissä ja keskilangassa olevista pelleistä repimisen / ryntäilyn vähenemään/loppumaan ja thats it.

Otetaan toiseksi vaikkapa minun lempi houkuttimen ison 11 ' Okin käyttö.

*Perässä tulevan täkyn uinti liikkeelle on huonoin asia laittaa täkyn pyörähtely nopeus samaksi kuin levyn pyörähtely nopeus.
Kun kylmä vesi ja kala passiivinen täkyn pyörähtely hitaammaksi kuin levyn ja kun veden lämpö nousee ja sitä myötä kalan aktiivisuus,niin sitten täky nopeammaksi kuin levy.
Nyrkki sääntö.
Kun pyörähtely nopeus on eri kuin levyn tulee täkyyn 'tuikkiminen' ja lohen suututtaminen iskuun parempaa.

*Tapsin pituus on lähes suoraan verrannollinen vetonopeuteen.Nyrkkisääntö synnöstävälle lohelle on km/h = hupusta levyn perään levyn mittoja.
Esim 5 km/h = 5 levyn mittaa = 140 cm.
Nousulohelle nuo joutuu kertomaan jopa 1,3-1,5:llä.

*Sitten tuleekin MITEN eroja.Levyn perässä tulevan vieheen/raksin/ tapsin pituuden aiheuttama vastus muuttaa levyn uintia kun kovempi vastus puristaa levyn perää pienempään putkeen ja levyn antama 'isku' vieheelle muuttuu.

*Suomessa on myös tapana käyttää ohuita runkosiimoja kelalla (0,46 mm) ja noilla en pidentäisi vapautus pituutta yli 8 m:n takiloissa.4-6 m ihan hyvä yli 10 m:n syvyydessä uitetuille.

0,60 mm runkosiiman käyttäjä voi tuon ylittääkin.
JOS ohuen siiman käyttäjä haluaa ylittää tuon,niin veneen vierellä lyhyellä siimalla tarkastettu säätö karkaa kehältään suuremmaksi ja täky sitten liian vaikea lohen saada suuhun ja mielenkiinto katoaa.

Tuota kompensoinut joskus tapsin vetovastusta kasvattamalla,esim.läkkärä hammastikulla tapsin keskelle.Joskus jopa catherine tappi paino.

*Noita uinteja pidemmän siiman päässä ihmeteltiin joskus Puruvedellä kun siellä kirkas vesi.
Toinen vene ajoi perässä ja katseli mulkosilmillä lähellä pintaa kulkevia kuinkas siellä mennään.
Nyt on dronetkin keksitty ja niilläkin varmaan mahdollista tutkailla pinnempana meneviä.

*Voi kuulostaa monimutkaiselta ja on takuulla helpompia levyjä käyttää kuin iso Oki,mutta oikein käytettynä sen houkuttelevuus on kyllä parasta A-ryhmää.

Yritän vaan kuvailla kuinka monin tavoin tärkeää on myös MITEN.

Kireitä siimoja kaikille!

Timppa


[Edellinen kirjoitus] [Kerro kaverille][Seuraava kirjoitus]
Keskustelualueille kirjoittaminen vaatii nimimerkin varauksen ja tuolla nimimerkillä sisään kirjautumisen.

 Keskusteluhistoria 
 Ei mitä va... Kokkonen  - 1/6/2023 6:50:14, ikä 390pv, luettu 2700
 [Vt] Ei mi... Kokkonen  - 2/6/2023 6:28:02, ikä 389pv, luettu 2115

  275954899