Kyseiselle paketille luvataan Busterin sivuilla selvästi yli
30 solmua ja myös testi tulokset ovat 31-32 solmua 2 hengen kuormalla. Oma veneeni ei kuitenkaan kulje kuin 29 solmua 1 hengellä kierrosten jäädessä 5300:aan. Paatilla on ajettu 25 tuntia ja siinä on alkuperäinen 11 1/8 x 13' potkuri. Kokeilin myös 11 3/8 x 12 potkuria ja sillä nopeus putosi noin solmulla. Kiihtyvyys tosin parantui hieman ja kierroksia 5500. Osaisiko kukaan kertoa millä muutoksella pääsisin luvattuihin lukemiin vai onkohan koneessa jotain vikaa ? Kierroksiakin kone ottaa testeissä lähes 6000, mutta tämä jää tuosta selvästi. Moottori on uusi suorasuihkutus versio
t: muuten tyytyväinen busterin omistaja
Täällä on vissiin ennekin käsitelty aihetta ja tultu siihen johtopäätelmään, että uusi ruiskuversio on tehottomampi kuin kaasutinversio jolla käsittääkseni kaikki nuo testit on ajettu. Lisäksi testitulokset ovat ilmeisesti hieman optimistisia.
Toinen juttu on sitten, että kyseinen kone ei ole suorasuihkutuksella varustettu vaan normaali imusarjaan suihkuttava, kuten muutkin 4-tahtiperämoottorit. 2-tahtiset ruiskut, kuten Evinrude E-tec, Yamaha HPDI, Mercury Orbital ja Tohatsu TLDI ovat suoraan palotilaan suihkuttavia eli suorasuihkutuskoneita.
Moi, trimmasitko koneen ylös kun kokeilit huippunopeutta? Mitä vähemmän rautaa vedessä, sen kovempaa mennään.
Loppujen lopuksi, onko paljoa merktitystä kulkeeko vene 29 vai 31 solmua jos vene muuten toimii hyvin matkanopeuksilla? Kukaan, en ainakaan usko, ajele koko ajan täydellä kaasulla ja jos ajaa, perille pääsy tai eteneminen yhtä tai kahta solmua kovempaa ei voi maailmaa hetkauttaa. Enemmän henkimaailman juttuja.
mulla sama paketti kone kiertää sen 5300 jolloin nopeus noin 28kn. harvoin tosin tulee kierroksia pidettyä yli 4300 ihan polttoaineen
kulutuksenkin takia ja mielestäni se on aikas miellyttävä matkanopeus kyseiselle paketille.
Meridian, jos sulla on kone asennettu 'tyypillisesti' että
ns. antikavitaatiolevy on pohjan tasalla niin nosta konetta
pari pultin reikää ylöspäin niin homma paranee ja kaikki on
tyytyväisiä. 8)
Nimim. Busteristi
Otin omasta yamaha f50f vm07:sta prikan pois ei auttanut mitään. Tuli mieleen että olisiko myös pako puolellakin jokin kuristin???? Oma veneeni on timola 490r lasikuitu vene ja varmaan myös kevyempi kuin buster L ja mylly ei kierrä kuin sen 5300-5400..
Ihan vastaavaa ihmettelimme. Tässä hieman meidän kokemuksia.
Meillä on Buster L + F50 (kaasariversio -04). Paketissa oli asennettuna Yamahan vakio 11 1/8 x 13 G rusetti ja kone on asennettu kaupan standardi asetuksilla +2cm tasolle (evä kölilijan alla). Se lienee hätävarjelun liioittelua eli kestäisi nostaa hieman mutta eipä jaksettu virittää sen enempiä.
Niin sitten näitä mittaustuloksia:
1) Tapaus 'optimi' vakiorusetilla (Yamahan 11 1/8 x 13 G):
Kevällä vesillelaskun jälkeen aivan tyhjällä veneellä, ei lainkaan varusteita, bensaa vain tippa tankin pohjalla, yksi kuski (100kg), veneen pohja täysin puhdas ja juuri maalattu 'pensselisileä'. Aallokoa jonkin verran, tuuli 5m/s. Nopeus 28-29 solmua ja kierrokset 5500-5600.
2) Tapaus 'normaali kalastuskeikka' vakiorusetila (Yamahan 11 1/8 x 13 G):
Heinä/elokuussa pohjassa limaa, maali lohkeillut yms. ei kuitenkaan rokkoa. Kaksi kuskia (200 kg), polttoaineet, varusteet ja kalastustarvikkeet (yhteensä yli 100kg). Nopeus 26-27 solmua ja kierrokset 5100-5200.
3) Tapaus 'normaali kalastuskeikka' Turning Point Hustler 10 3/4 x 12 rusetilla:
Olosuhteet samat kuin edellisessä tapauksessa. Nopeus 26-27 solmua ja kierrokset 5600-5700. Tässä tapauksessa kuitenkin liukuunlähtö huomattavasti ripeämpää ja kestää kuormaa. Kolmannella miehellä ei ollut juuri vaikutusta lukemiin.
Näissä testeissä mittaustarkkuus on 1 solmu ja 100 kierrosta. Aallokko yms. olosuhteet luonnollisesti vaihtelivat hieman. Nopeus mittattiin GPS:llä ja kierrokset Yammun mittarilla jonka näyttö näyttää digitaalisesti täysiä satoja kierroksia.
En sitten tiedä olisiko tuo Yammun 13 tuumainen ollut sopiva jos olisi konetta hieman nostanut, joko kölilinjaan tai jopa parisenttiä sen yli. Ja jos veneen pohja olisi täysin sileä ja meri tyyni, ei kaikuantureita yms, kuskina olisi jockey, niin ehkä yli 30 solmuun voisi teoriassa päästä.
Meidän tyypillisessä käytössä kuitenkin tuo 12 tuumainen on parempi, kun huipuilla ei juuri ole väliä. Nuo yli 25 solmun nopeudet kone täysin ylöstrimmattuna ei ole mitään mukavaa matkantekoa ainakaan tyypillisessä aallokossa merellä. Lisäksi tuolla 12 tuumaisella myös tyhjäkäyntinopeus hidastui hieman, tosin ei riitävästi. Jarrupusseja joutuu edelleen käyttämään jos meinaa kahteen solmuun tai alle päästä.
Herttoniemen Maritim yllätti positiivisesti: Hustlerin ja keskiön sovituskappaleen hinta yhteensä oli 133 euroa. En pitäs pahana kun postimyyntifirmat (Suomalainen) pyytää samoista kilkkeistä halvimmillaankin 130 ja varmaan kulut päälle. Tuolta tavaran saa heti hypisteltäväksi tai tilattunakin seuraavaksi arkipäiväksi.
Tosin myyjänä oli kesäheikki joka oli pihalla kuin lumiukko: ei kysellyt mitään muuta kun koneen tehot ja vuosimallin ja kantoi sitten varastosta tiskille 14 tuuman potkurin ja oli pokkana jo lyömässä kassaan kun minä aloin kyselemään että mitä hän meinaa tehdä tuolla 14 tuumasella kun minä en sitä tarvitse :)
No eihän kukaan ole seppä syntyessään ja kun ostaja tietää mitä haluaa niin löytyyhän se tavara varastosta ja listoista.
/PMa
Eli ainakin nopeuksien puolesta Yamahan 50:n suorituskyky vastaa 40 heppasen käyrää. Oletko itse tyytyväinen siihen? Myös muun merkkisillä moottoreilla testit näyttävät 31-32 solumn nopeuksia. Mielenkiintoista jos uusi Jammu on selvästi tehottomampi. Potkureita pitänenee kokeilla vielä. Ainakin alkuperäinen on huono koska sillä ei saavuta maximi tehoa koskaan (5500rpm).
Solmu tai kaksi alapäässä vakavampi ongelma kuin yläpäässä - aina menee liian lujaa, ku uistelee, ja jos meinaa pitää kirrokset muualla kuin tyhjäkäynnillä
Itsellä on kanssa sama paketti ja kierroksia mylly ottaa maksimissaan 5000 rpm, joka jää vielä noista teidän lukemista.
Tosin tämä on tämän vuoden paketti, joten ei kaasu pohjassa ole tullut paljoa ajeltua. Pitääpä lainata gps:ää, jotta voi mittailla nopeuksia. Tavallisesti itse ajelen alle 4000 rpm vauhtia.
2007 körfaktan mukaan pitäisi ottaa 5900 rpm tuolla 12' nousulla olevalla potkurilla. Oma repii vain 5500 ja tästä syystä huiput
jää 2 solmua alle testituloksen. Kaverilla toimi täysin kuten körfaktakin lupaa, joten sitä tässä ihmettelen. Molemmilla alkuperäisellä potkurilla 5300 rpm. Syy täytyy nyt löytyä jostain muualta kuin potkurista. Moottorin asennukset etc ovat täysin identtiset. Idoita mistä etsiä syytä seuraavaksi ? Voikohan potkurissa olla valmistusvika? Näyttää ihan ok oman tarkastelun perusteella.
Eihän tällä periaatteessa ole merkitystä koska itsekin ajelen 4000 kierroksilla, mutta jossakin on kuitenkin vikaa ja sitä yritän selvitella
http://www.yamaha-motor.se/produkter/marin/koerfakta/
Eipä se struutta-Pirkka kierrä yli 5500rpm jos imukuristin on paikoillaan. Muutoinkin vastaa vanhan F40A:n eli kuristetun kaasutin nelipytty-nelikympin suorituskykyä. F50-mallit Pirkalla on kuristettu 'yli' jotta ero F60-malliin olisi selkeä, saman huomaa myös samansukuisissa Mercuissa. Kaverillasi sama kone? Lisäksi on sellainen seikka, että Bustereissa on halavatun isoja eroja kulussa. Ne veneet ei ole hydrodynaamisesti identtisiä keskenään, eikä painoltaankaan. Jos paketti Pirkka F50EFI + Buster L kulkee selkeästi omaasi paremmin, on sitä joko optimoitu, kuristin on poistettu tai joku on saanut selkeästi parempi kulkuisen Busterin.
Kaverilla on täsmälleen sama paketti kone mukaanlukien ja ottaa tuon 5900 kierrosta. Pitää kysästä onko poistanut kuristimen. Tehdäänkä nuo körfaktan testitkin modatulla koneella ? Niissä päästään myös 5900 lukemiin F50F koneella. Olisi kyllä aika ihmeellistä jos näin...
Siellä on imupuolella kuristinprikka. Poisto omalla vastuulla, jotkut väittää että poisto voi vetää koneen laihoille. Mitään oiretta laihoille menosta en ole havainnut ja kyseessähän PITÄISI olla ilmamassamittauksella oleva ruisku, eli sen ei pitäISI mennä laihoille.
Kysehän on sulla kuitenkin siitä ettei Pirkkasi kierrä yli 5500rpm ja mä en ole tavannut vielä yhtään struutta-Pirkkaa viiskymppinä joka kuristin paikoillaan olisi kiertänyt yli 5600rmp ja harva yli 5500rpm, osa jää 5400rmp lukuihin. Koska veneesi kulki tuumaa jyrkemmällä solmun kovempaa 200rpm pienemmillä kierroksilla ja loivemmalla kiihtyvyys parani, on pulmana 5900rpm saavuttamisessa se ettei Pirkkasi kierrä sitä. Kierrokset ei lopu voimanpulaan jos jaksoi jyrkemmällä kovempaa, kierrokset vaan loppuu siihen ettei se halua kiertää enempää. Se saattaa enemmän ajettuna herkistyä kiertämään enemmän, mutta kuristin paikoillaan tuskin yli 5600rpm. Siksi kaverisi paketti oudoksuttaa, että jos siinä on Pirkan F50EFI ja kuristin on paikoillaan ja kone kiertää 5900rpm se on todella poikkeuksellinen yksilö.
Kuristimen poisto vaikuttaa yllättävän selvästi koneen haluun kiertää ja struutta-Pirkka = EFI-Yamaha(Joka on huonompi kulkemaan ja muutoinkin kuin kaasuttimellinen edeltäjänsä).
Kiitoksia asiantuntevista vastauksista! Epäilemäni alitehoisuus on siis totta eikä vain kokemattoman veneilijän haihattelua. Eli olen maksanut 50 heppasen hinnan ja saanut 40 heppasen suorituskyvyn.
Yksi asia vielä jota en ymmärrä on testi tulokset. Mikä selittää körfaktan 5900 rpm samalla koneella ja potkurilla ? Tokihan testit ovat monesti optimaalisia, mutta tässä on helkkarin iso ero ja muiden moottoreiden kohdalla testi vs. todellisuus ovat tosi lähellä kun olosuhteet ovat kunnossa.
No, eipä olisi ensimmäinen testiin hieman ylitehoisena toimitettu moottori... imukuristin ehkä 'unohtunut' luovutushuollossa pöydälle... en tiedä, mutta on vastaavaa tapahtunut kotomaan testeissä aiemminkin, jo '80-luvulla ainakin koneita toimitettu testiin ylitehoisina.
kaverin puolesta kyselen,että onko prikka kovinkin monen ruuvin takana, sinettiäkin ehkä?Onko tietoa myydäänkö jollain muulla markkina-alueella ilman prikkaa? kysymyksiä tulikin monta.
Se on imutorvessa, ei mielestäni sinetöintiä, ei paha irrottaa. En tiedä myydäänkö ilman. Itseasiassa en varmuudella edes tiedä onko loppupelissä F50EFI ja F60EFI mallien välillä muuta eroa kuin tuo prikka. Virallisesti ECU on eri, siis moottorinohjausyksikkö, muttas ameriikan varaosaputiikit tarjoaa samaa kuitenkin molempiin...
Vielä yksi asia, joka saattaa vaikuttaa (en varmaksi tiedä) on se, että ainakin autoissa uutena moottorin ohjainlaitteen asetuksissa on 'sisäänajovaiheessa' täyden tehon esto. Kone alkaa antaa täyttä tehoa vasta kun se on kunnolla sisäänajettu, tyypillisimmillään n. 1.000 km ajon jälkeen. Kulku paranee ja kulutus putoaa selkeästi. Saattaa olla, että venemoottoreihin on polttoaineen suihkutukseen siirtymisen yhteydessä myös sisäänrakennettu tuollainen järjestelmä. Oma, n. 30h ajettu Merkkarin 50EFI kyllä nyt kiertää yli 5.500 l/min, mutta alussa oli selkeästi nihkeämpää.
DFI-koneissa tuota sisäänajo-ohjelmaa esiintyy, muttei mielestäni noissa EFI-koneissa. Merccari on vähemmän nahkea kiertämään, mutta on sielläkin F50EFIssä imukuristin. Mercussa ja Pirkassa on eri ruisku ja EFI-malleissa tuossa 50-60hv luokassa Merccu on oikeasti parempi.
Otinpa omasta Mercury 50 EFI vm.05 kyseisen kuristimen pois lisätehon toivossa ,mutta toisin kävi,tehot meni. Kone ei tuntunut saavan polttoainetta enää oikeassa suhteessa ilman määrään ja ja se lähes sammui 5400 kierroksen jälkeen ja kiihdyttäessä kakoi ja pätki polttoaineen puutteessa. Eli laitanpa prikan paikoilleen takaisin? Taitaa olla ohjausboksikin erillainen 50 ja 60 koneissa.
Viitsitkö tarkistaa tuon potkurin koon. Itellä on sama kone -06 L pitäisi saada sopiva potkuri. Nykyinen on muistaakseni 11.1x14 ja kone saisi kiertää vielä hieman lisää...
Niin, mutta sulla ei ole F50EFI. Tuo kaasutinmalli on selkeästi parempikulkuinen. Samanikäinen nelisylinterinen kaasuttimellinen F40A on hyvä vastine tuolle uudelle ruiskumallille. Hyväkulkuinen äLlä kuitenkin sulla.
mulla potkuri 11 3/4-10G ja tällä rusetilla kierrokset nousee
jopa 6400 ja saa pelätä että klikkaa.lähtö on kuin tykin suusta vaikka huippunopeus vähän kärsiikin
Koneen mukana tuleva 13' potkuri on selvästi liian raskas ainakin Buster L:n kera. 12' on paljon parempi. Huiput putoaa, mutta liukuun lähtö nopeutuu huomattavasti varsinkin kun veneessä on 2 aikuista tai suurempi kuorma. Ts. 13' on hyvä vain yksin ajettaessa.
Kokeilin poistaa prikan Yamahan F50 -07, kone otti kierroksia saman 5400 rpm, huiput 49 km/h 2 päällä ajettaessa. Ei mitään vaikutusta prikan poistolla. Vene Buster L ja potkuri 11 1/8 x 12G
Vielä simppeli kysymys ennen kuin ryhdyn ruuvaileen osia irti. Mitä tarkkaanotten pitää irroittaa ja missä järjestyksessä jotta prikkaan pääsee käsiksi ? Oman analyysin perusteella ilman putsari irti ja sitten poltto-aineen suihkutin (termistö hieman hukassa), mutta vaikutti ainakin kokemattomalle mekaanikolle selvästi suuremmalta kuin 5 min hommalta... Kokeillahan tämä täytyy
Onko tullut jo jotain 'huonoja kokemuksia' prikan poistosta?
Nopeasti kun kaikki lukaisi läpi, näyttää sille, että prikan poisto on edessä, ainakin kokeilumielessä.
Sain viimein prikan poistettua ja pääsin merelle kokeileen vaikutuksia, joten pitääpä vielä raportoida tulokset. Kaikki 12' potkurilla
Kone trimmattuna ylös, mutta ajokelpoiseen asentoon
Prikan kera: 5500 rpm 27.5 knots
Ilman prikkaa: 5700 rms 28.5 knots
Kone trimmattuna todella ylös (vene todella holtiton)
Prikan kera 5900 rpm 29.2 knots
Ilman prikkaa 6100 rpm 30.2 knots
Eli noin 200rpm ja 1 solmu tuli prikan poistolla lisää molemmissa tapauksissa. Jälkimmäisessä kone on trimmattu yli mittaristossa olevan palkiston ja ajettavuus on nolla. Ei oikein tunnu relevantilta testitilanteelta, mutta niin kulki parhaiten. Testi tilanteet eivät täysin vertailu kelpoisia. Ilman prikkaa oli enemmän aallokkoa, jolla lienee negatiivinen vaikutus nopeuteen. Tulos on kuitenkin se että vaikutusta selvästi on...
mitenkäs tällanen asia kun valmistaja suosittelee buster L malliin 50 hv konetta niin jos l-malliin asentaa 60 hv koneen varsinkin jos veneessä on ht-kate eli onko parempi vaihtoehto siis 60hv kuin 50 hv käytön kannalta??
Kevyt 60hv eli Mercury/Yamaha/eTec on käytön kannalta mukavampi, huomioitava kuitenkin että ylitettäessä kilpiteho päättyy Busterin runkotakuu samoin tein ja osa vakuutusyhtiöistä ei myönnä vakuutuksia veneelle.
Minulla oli aluksi 50hv kaasutin versio L ht.n moottorina.Vaihdoin 60hv ruisku koneeseen,muuta eroa ei ole kuin ,lähtee hiukan nöyremmin käyntiin.Siinä meni vaihdossa rahat mielestäni ihan hukkaan.En tiedä vieläkö kaasutin malleja myydään sillä pärjäisi kohtalaisesti.Buster ht mallina kone teholtaan voisi olla suurempi, jotte tarvitsisi ajellaaina lähes täydellä kaasulla.
Viittaa siihen että koneesi on huomattavasti liian syvälle asennettu, jos holtittomalla trimmikulmalla säilyy pito ja saavutetaan paras nopeus. Kannattaa harkita koneen nostoa selkeästi ylemmäs, paranee ajokäytös ja taloudellisuus.
No joko Meridian nostit konetta pari pultin reikää?!?!
ja pistä se 13' rusetti ja älä trimmaa mittarin puolenvälin palkin yli.
Nimim. Tukaton busteristi
Moottorin asennus on kaupan jäljiltä. Pikaisella katsauksella asennus on toiseksi alimpaan asentoon. (yksi tyhjä reikä). Mistä tuo asennuskorkeus pitää katsoa?
Tarkoitan moottorin kiinnitystä veneen peräpeiliin,
jos varaa vielä kiinnityskorkeuden nostamiseen niin nosta ihmeessä vaikka pultinreikä kerralla ja käy kokeilemassa niin paranee asiat varmasti. Itselläni RS:ssä nostettu 2 reikää ja kaverilla L:ssä muistaakseni 3-pultin reikää, liikaa ei saa nostaa koska pitää varmistaa moottorin ottama jäähdytysvesi ja
voimakkaassa karreajossa voi tapahtua kavitaatiota kun pito loppuu.
Normaaleilla uppoasennukseen tarkoitetuilla potkureilla pito kyllä loppuu ennen jäähdytystä. Potkurin yläpuolisen ventilaationestolevyn(kutsutaan myös kavitaatiolevyksi) tulisi olla hieman kölilinjan yläpuolella ollessaan kölilinjan suuntainen.