Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Kalastuslaki ja kalastuksen valvojan oikeudet

Takaisin keskustelualueille
1.   Kalastuslaki ja kalastuksen valvojan oikeudet    Kokkonen - 1/5/2019 7:07:40
Lueskelin tuossa kalastuslakia ja vuosien saatossa kuullut juttuja,että kalastuksenvalvojalla ei ole oikeutta tarkastaa venettä ja siellä mahdollisesti olevaa saalista. Näyttäisi 108 pykälän mukaan kuitenkin olevan.Nyt viimeistään on hyvä aika alkaa kaikkien vapauttamaan 'mitan täyttävät' 58 cm järvilohet ja evälliset järvilohet Saimaalla,ettei tule iso lovi lompakkoon.... 108 § Valvontaviranomaisen ja kalastuksenvalvojan tarkastusoikeus Edellä 99 §:ssä tarkoitetulla viranomaisella on oikeus tarkastaa, että vedessä, kalastukseen käytettävässä kulkuneuvossa tai rannalla oleva kalastusväline, pyydys ja saalis ovat säännösten ja määräysten mukaisia. Edellä 99 §:ssä tarkoitetulla viranomaisella on myös oikeus tarkastaa kuljetus- ja varastotiloja, joissa säilytetään kaloja tai rapuja. Tarkastusta ei saa kuitenkaan ulottaa pysyväisluonteiseen asumiseen käytettäviin tiloihin, ellei se ole välttämätöntä tarkastuksen kohteena olevien seikkojen selvittämiseksi ja on perusteltua syytä epäillä jonkun syyllistyneen rikoslain (39/1889) 48 a luvun 2 tai 4 §:ssä tarkoitettuun rikokseen. Kalastuksenvalvojalla on oikeus tarkastaa, että vedessä, kalastukseen käytettävässä kulkuneuvossa tai rannalla oleva kalastusväline, pyydys ja saalis ovat säännösten ja määräysten mukaisia. Tarkastusta ei saa kuitenkaan ulottaa pysyväisluonteiseen asumiseen käytettäviin tiloihin. Edellä 99 §:ssä tarkoitetulla viranomaisella ja kalastuksenvalvojalla on oikeus tarkastaa kalastusta harjoittavan oikeus kyseiseen kalastukseen. Tarkastettuun pyydykseen on jätettävä tarkastuksen tekijän nimi ja yhteystiedot.
2.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    tkorkka - 1/5/2019 7:29:09
https://eralehti.fi/arinkalahatusta/2012/10/24/kalastuslain-tulkintaa/
3.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    Hasbu - 3/5/2019 20:02:43
Kyllähän se näin on että ei rikettä voi tuomita muutoin kun että virveli on järvessä ja kalastustapahtuma käynnissä. Muutoin valvonta voitais siirtää vaikkapa lahden moottoritielle ja kysellä luvat siellä ja sakottaa jopa eväsleipien päällä olevasta kasvatetusta lohesta tai (tonnikalasta), kun ei oo nähtävissä että evä on leikattu ja mikäs onkaan ollu kalan pituus. Lienee viisautta että me kalastajat noudatetaan tuota kalastuslakia, lopulta meidän parhaaksi sekin on tehty.
4.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    TiHo - 7/5/2019 8:21:27
Kannatan että noita lupia vois ehkä vähän ueimmin kysyä. Minulta kysytty kolme kertaa. Ensin 1967 Vaskojoella rajavartiat tarkisti luvat. Toisen kerran KV-1 Inkoossa 1998. Ja nyt viime syksynä Valtion vesillä uistellessa. Tosin iän puolesta en tota lupaa enää tarvii.
5.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    Vee-Pee - 3/5/2019 22:45:52
Niin laki on niinkuin se luetaan ja asia niinkuin se tulkitaan... Jonkin sanonnan mukaan myös oikeusateissa tuomarien toimintaan täsmää sanonta, että laki on niin kuin se luetaan ja asia niinkuin se ajetaan... Mutta missä kalastuksen valvonnassa on jokatapauksessa parantamisen varaa niin valvojien olisi oltava vesillä... --Näinhän ei aina ole-- Minä en ainakaan tee luiskalla mitään rikosta kun säilytän kalastusvälineitä veneessäni... Mutta kalastuksen valvoja ei ole oikealla asialla jos hänellä on vain olettamus siitä, että minä aijon mennä kalaan, tietämättä sitä mille vesialueelle minä menen kalaan ja millä luvilla. V-P M
6.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    chief engineer - 4/5/2019 7:31:03
Tuo Erä lehden juttu on vanhan lain tulkintaa, ja mitähän poliisihallitus olisi mieltä uuden lain vastaavasta §108. Luin juuri, kun hyllystä löytyi ennen lain voimaantuloa esillä olleet uuden kalastuslain yksityiskohtaiset perustelut. §108 toisen momentin perusteluissa lukee näin: 'Pysyväisluonteiseen asumiseen käytettävillä tiloilla ei voitane katsoa tarkoitettavan esimerkiksi kalastukseen käytettävän veneen (ulko)tiloja ja niissä olevia olevia kalansäilytyslaatikoita. Näin ollen kalastuksenvalvoja voisi käytännössä tarkastaa kalastukseen käytettävässä veneessä mahdollisesti olevat saaliit eli sen, onko saalista saatu ja onko se lainmukaista sekä myös veneessä olevat kalastusvälineet.' Harva kait asuu pysyväisluonteisesti avoveneessä! Valitettavasti en löytänyt perusteluita enää sähköisenä versiona omalta koneelta, joten kopioin tuon paperista.
7.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    tepika - 6/5/2019 11:43:35
Keskusteluissa näkyy myös luvantarkastusoikeudesta lähtösatamassa, Suurin osa uistelijoista on näyttänyt lupansa lähtiessään vesille, eikä ongelmaa ole ollut. Olen merkannut veneet ylös ja vesillä voi nostaa kavereille hattua eikä tarvita häiritä heidän kalastustaan lainkaan. Luvantarkastuksessahan voidaan kehotttaan pysäyttämään vene, jolloin valvonta tapahtuma voidaan suorittaa turvallisesti esimerkiksi kova tuuli aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa. Kaikillehhan ranta tarkastus ei näytä olevan mieleen.
8.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    kalahtanut - 6/5/2019 12:38:04
Vai pysäytäämään vene....Maalaisjärjen käyttöä laki ei kuitenkaan kiellä? Saattaahan siinä tunti mennä, jos yksin purkaa kaiken kaluston ylös, jotta vene voidaan turvallisesti pysäyttää ilman pelkoa siitä, että siimat ovat potkureissa. Fiksut tarkastajat osaavat ajaa veneensä liikkuvan veneeseen kiinni. Ilmeisesti Tepikalle tälläinen on mahdollisuus on ennen kokemattoman uutta. Jos näin on, kannattaa vaan huudella rannalla puskista.
9.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    tepika - 6/5/2019 15:12:24
Moi Näin onkin toimittu ja toimitaan edellenkin,eli tarkastus vesillä on tehty veneen laidan yli. mut jos joku haluaa pilkkua viilata niin sille ei voi mitään . Ja kyllähän jokainen on mielellään esittänyt luvat rannassa, koska sehän on helpoin paikka, eikä kalastus häiriinny lainkaan vesillä tuuli tai tuiskusi miten. Pääasiallisesti porukka on suhtautunut positiivisesti kontrolliin, ja luvat olleet kohtuullisen hyvin kunnossa. Joitakin on vuosittain jäänyt kiinni luvattomasta kalastuksesta, mut se vain maksaa lisää luvan hintaan. Kommentoin vain tuota kirjoitusta jolla kritisoidaan valvonnan tekemistä rannalla. Itse olen vastannut tekemiseni työnantajalleni ja raportoinut myös vuosittain myös Ely-keskukselle lain vaatiman vuosi-ilmoituksen. Kireitä siimoja kesälle T Tepi
10.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    Kokkonen - 7/5/2019 7:31:27
Tuskimpa ketään on kalastuksen valvonta Suomessa liikaa häirinnyt. Sottailin,että olen ollut vesillä elämässäni (eri kalastusmuotoja,ei pelkkä uistelu) 15000+ tuntia. 1 kerta kysytty luvat Puulavedellä ja 1 kerta Venäjän Kuittijärvellä.(Mietin oliko kerran Pielisellä...). Kyselkää valvojat lupia rannassa ja vesillä! Suurin osa ottaa varmasti valvonnan ilolla vastaan. Timppa
11.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    tepika - 7/5/2019 12:28:24
2018 vuotena tuli luvat tarkastettua 244 henkilöltä, joista 64 hlö ei iän puolesta tarvinnut kalastonhoitomaksua. Seisovien pyydysten osalta 217 kpl Tarkastuksia tehdään kalatalousalueiden toimesta resussien myötä. Selkeä huomio on missä valvotaan niin luvat on yleensä kunnossa, mut missä aloitellaan valvontaa siellä paperitöitä riittää.
12.   [Vt] Kalastuslaki ja kalastuksen va...    Suvas Regal - 7/5/2019 18:15:10
Tepi osuu oikeaan kirjoittaessaan valvonnasta. Tieto siitä, että oikeasti valvotaan, karsii luvatonta kalastamista. Hyvä niin. 0 Minulle vapaa-ajan kalastajana ja toisaalta osakaskunnan osakkaana on tärkeää, että valvonta tehdään asiallisesti ja kustannustehokkaasti. Minä koen laskurampin lähellä, mantereessa tehdyn lupatarkastuksen hyvänä asiakaspalveluna ja tehokkaana toimintana. Jos kalastaja ei halua rannassa esittää lupaansa, se on ok. Heidän lupansa tarkastaminen tapahtuu vesillä. Suvaitsevaisuus ja joustavuus ovat hyviä asioita myös kalastuksenvalvonnassa. Suvas Regal