Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Digitaalisten vaakojen tarkkuus

Takaisin keskustelualueille
1.   Digitaalisten vaakojen tarkkuus    Kokkonen - 1/3/2020 6:10:05
Takavuosina eka digitaalinen vaaka osoittautui myöhemmin sellaiseksi,että näytti järjestelmällisesti 10 % vähemmän kuin todellinen paino. Selvisi minulle vasta siinä,kun punnitsin kisassa tulleen hauen veneessä ja sitten saimme kisajärjestäjien tuloksen ja aloin tsekata ko. vaakaa. Viime keväänä naapuri reiältä tuli kaveri ja käytti vaakansa nokassa juuri saamani ahvenen.Sanoi 820 grammaa. Kotona otin punnituksen kirjevaakalla ja isävainajan perintökalleudella kruunatulla puntarilla. Nuo kotivaakat näyttivät lähes 10 % vähemmän. Isäni teki kalakauppaa ja kruunauttanut eli tarkistuttanut puntarin Joensuussa aikoinaan. Punnitsin juuri äsken eilisiä suurimpia pilkkiahvenia ja suurimmalle kirjevaaka näytti 684 grammaa ja kruunatun puntarin 680 gramman näyttöviiva karvan ylittyi. Lataan paljon patruunoita kivääreihin ja haulikoihin. Sen verran on uskoni digitaalisiin vaakoihin horjunut etten ikinä mittaa ruutia muulla kuin tasapaino vaakalla,jossa pienin siirtymä on 0,1 grainia eli 0,0065 grammaa ja viisarista näkee vielä tuonkin alle olevat heitot. 10 %:n heitto kalanpunnituksessa ei ole kuoleman vakavaa,mutta ruudinpunnituksessa se voi olla. Eli hyvä noita digi vaakoja on 'kruunata' jos haluaa OIKEAN painon tietää. Timppa
2.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    JussiSironen - 1/3/2020 9:25:23
Veneessä kulkenut joku Rapalan testivoittajavaaka sekä Kiinasta tilattu ~2€ mikälie Digivaaka. Joskus noita kiinalaisia kolme tilasin ja tein vertailua keittiön digivaakaan ja tuohon Rapalaan. Painoina oli uistelupainoja ~100g ja kaljatölkkejä muovikassissa. En muista tarkkoja lukuja, mutta heitot vaakojen välillä pyöri kilon puntilla muutaman gramman luokassa viiden vaa'an välillä.
3.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Isoahvena - 2/3/2020 11:31:30
Meillä jäi syy mysteeriksi, kun sain yhden isonkalan kisassa yhdessä osakilpailussa kuhan, jonka arvioin veneessä hiukka alle puolitoista kiloseksi. Riiputin sitä heiluvassa veneessä hetken ja tuo lukema heitteli 1250g kieppeillä. Kilpapunnitus oli 1100g, jota jäin miettimään paluumatkalla. Kotona tallissa talousvaakaan ja tulos 1340g??? Ero valtava,kun kalalla kerroin 3 ja kalat yleensä pieniä tuolla järvellä. Tuli tästä viestitettyä ja seuraavalla kerralla punnittiin kahdella eri vaakalla ja ne oli lähes samat, patterit oli kylläkin vaihdettuna.Tuli toki oikea boonuskuha viimeisessä osakilpailussa 7340g eikä tuolla häikällä ollut lopputulokseen vaikutusta, mutta nyt punnitsen kalat veneessä ja merkittävistä eroista sanon ääneen ajoissa......
4.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Räiskis - 1/3/2020 12:05:13
Ite tarkastanut noita tikivaakoja eri painoilla, tarkat punnukset töistä, tasapainovaakan puntteja. 1kg, 5kg ja 10kg, painoina, sisällä lämpöisessä erot mitättömiä, ulkona pakkasessa eroja syntyy. Muistaakseni Rapala näytti vähemmän kuin tosipaino. Itsellä oli silloin 3kpl erilaisia, nyt hengissä enää yksi, kiinalainen mikä näyttää 45kg asti, jos vaan kestää. Ite tein koukun uudestaan, se olis ehkä 15kg kestäny. Eilen isoin pilkkiahven 960g ja kymmenkunta yli 500g kölliä, oltiin 5h porukalla, itellä pari nättiä. Tuli jätettyä Monsterit kotiin ja ne olis aamusta kelvannu ennen kuin jäitten pauke lopetti syönnin. Normikevennettyjä tarjolle liian myöhään, kun oli isoin vimma jo mennyt.
5.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Hasbu - 1/3/2020 16:11:28
Puntarin tarkkuutta voi tarkkailla punnitsemalla kauppareissulla vaikka maitopurkin, potaattisäkin tms .... tai vaikka kaikki ostokset kauppiaan vaakalla. Ne on kohtuu tarkkoja kun ne vaakitaan säännöllisin välin. Näin siis saa vertailupainon johon omaansa voi verrata.
6.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Vee-Pee - 1/3/2020 17:57:44
Rapalan Digi menee sellaisena osapuileen vaakana... Digivaakat on monesti vaakoja joissa on prosentuaalinen heitto suuntaan tai toiseen... Mutta puntari Kuopion reissulta kirpparilta hankittuna joka on kruunattu vuonna 1893 on jokaisen digivaakan kepittävä... Väitä, että punnittuna tuolla ja jollakin digivaakalla esim. 1:n 2:n 4:n ja 8 kilon perunasäkit niin tarkemman tuloksen saa tuolla vanhalla puntarilla. Se on niin tarkka kuin vain ihminen on itselleen rehellinen sille mitä silmä sanoo... Digivaakassa on kuitenkin aina se prosentuaalinen virhe vaakan lukemassa. Jos epäilytää niin minun kanssa voi tulla lyömään vetoa ! ! !
7.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    eetee - 1/3/2020 18:57:16
Jos veneessä punnitsee niin kumpihan vaaka toimii... puntari missä molemmissa päissä paino vai jousi...
8.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    tkorkka - 1/3/2020 19:01:46
Puntarivaa'allakin saa mielenkiintoisia mittaustuloksia jos lukee tuloksen väärältä puolelta 'keskiroikotinta'.
9.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Vee-Pee - 1/3/2020 18:59:05
Ehdottomasti Puntari !
10.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Räiskis - 1/3/2020 19:18:09
Perintöpuntari roikkuu kellarin seinällä, täytys hakee ja opetella, siihen ei pakkaset vaikuta eikä patterit lopu. Mahtaako saldo riittää jos oikeen Iso lohi sattuu? Ei ole tullu tutustuttua, täytyy opetella.
11.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    Vee-Pee - 1/3/2020 19:37:33
Digivaakallakin saa mielenkiintoisia mittaustuloksia... Tiedän yhden Pihlajaveden järvärin joka painoi yli 15 kiloa ! V-P M
12.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    mansu - 1/3/2020 19:51:46
Keväällä 2016 osui onkien eteen ahvenanmaalla paljon isoja lohia, vedet olivat jo melko lämpöiset ja väännöt todella kovia, useita isomuksia pääsi karkuunkin tuon viikon aikana. Meidän venekunnan isoin lohi tuolta reisulta osui erääseen kauniiseen aamupäivään ja veneessä katseltiin että onpas komea elukka, vähän hämmästeltiin kun kala oli Rapalan digivaakan mukaan nipin napin 16kg mutta eipä sitä sen enempää mietitty vaan kala verestettiin ja pistettiin ruumaan kylmään... Myöhemmin illasta kun palattiin Degersandin laituriin oli laituriparlamentti vahvasti sitä mieltä että kalan on oltava reilusti isompi. Kojamo trollingin ukoilla oli tarkka ja tarkistettu vaaka joka siinä kohtaa iltaa näytti tälle kalalle vielä ýli 18kg lukemia. Kyseinen vaaka jouti roskiin ja sittemmin en kaloja ole edes enää punnaillut, kalan paino itselleni sinällään on menettänyt merkityksen. Moni muu asia saattaa tehdä saaliista paljon mieleenpainuvamman. Näin kävi samaisella ahvenanmaankin reisulla erään huomattavasti pienemmän kalvossa uitettuun perhoon napanneen kalan kanssa joka teetti meillä kuitenkin töitä oikein urakalla.... Yleisesti kalan pituus kertoo enemmän kalan koosta ja paino vain sen hetkisestä kalan kunnosta.
13.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    golfer - 2/3/2020 8:51:03
Mulla on ollut joku vika jo useamman vuoden digitaalisessa henkilövaa´assa. Näyttää vuosi vuodelta hurjempia lukemia, vaikka mitattava kappale on sama ja samanpituinen. Paristotkin vaihdoin, mutta taitaa olla sököpaska koko laite. Mulla on joku ikivanha Berkleyn vaaka, jolla tullut punnittua viime vuodet lähinnä fillareita. Vaakaan ei saa vaihdettua patteria ja on umpinainen. Silti se vain vieläkin porskuttaa. Syksyllä ostin Honkkarista jonkun Happyanglerin halppispuntarin. Näyttää n. 150 gr enemmän kuin Berkleyn vaaka 7 kg takilapuntin kanssa. Tämä on siis n. +2 % Berkleyn verrokkiin. Kuulostaa ihan normaalilta toleranssilta näissä vehkeissä. Tarkkuusmittarit on erikseen. Henkilövaaka on tosin alkanut heittää vuosien saatossa paljon enemmän ;)
14.   [Vt] Digitaalisten vaakojen tarkkuu...    humppa64 - 2/3/2020 9:55:12
Aivan, meilläkin on sama vika henkilövaakassa... Mutta jos ostaa digikalapuntarin hintaan 15-25 ekee, niin kannattaa kyllä henkisesti jo valmistautua muutaman prosentin heittoon. Absoluuttisia lukemia on turha tuosta hintaluokasta odottaa. Kiikuttaa niitä fisuja sitten marketin kalatiskille punnittavaksi, jos tarkempia lukemia haluaa.