Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Täkyjen

Takaisin keskustelualueille
1.   Täkyjen    silvervene - 14/9/2020 10:23:37
Muistaako joku mikä oli resepti täkykalojen 'kyllästämiseen', eli veden, suolan ja perunajauhojen suhde? Vai onko muita tapoja täkyjen keston parantamiseksi?
2.   [Vt] Täkyjen    golfer - 14/9/2020 13:10:00
Paras tapa heti jääveteen, kun on nostettu lätäköstä ylös. Ja tietysti kylmäketju säilyttäen pakastamiseen asti.
3.   [Vt] Täkyjen    tkorkka - 14/9/2020 17:53:08
Perunajauhojen olen kuullut kirkastavan täkyjä, kuten VP jo mainitsikin. Ei se varmaan niistä yhtään kestävämpiä tee. Joskus aikoinaan tuli suolaa kokeiltua, mutta ei ne sen kalastavampia olleet. Nykyään kun on tullut kalastettua syötillä pelkästään viileissä vesissä, niin jos kylmäketju on ollut alusta saakka kunnossa ei ole ollut mitään ongelmaa ettei syötti kestäisi vetoa vaikka koko päivää. Ahvenanmaalla kun on käytetty laadukkaita syöttejä, niin ei ole tarvinnut syöttiä vaihtaa päivän aikana kuin lohen iskettyä siihen. Tähän aikaan vuotta järvillä saattaa joutua kertaalleen vaihtamaan? Ehkäpä tuo tönkkösuolaaminen on olosuhteisiin joissa ollaan useampi päivä aika lämpimän kelin vallitessa, eikä pakastimia ole käytössä?
4.   [Vt] Täkyjen    silvervene - 14/9/2020 13:33:54
Joo, tämä olikin tiedossa, mutta nyt tarkoitan täkyjen käsittelyä sulatuksen jälkeen. Ko. liuoksella täkyistä tulis jäykempiä, 'tönkköjä' jopa:)
5.   [Vt] Täkyjen    golfer - 14/9/2020 14:09:18
Joskus puljasin erän täydellä 10 % suolaliuoksella. Ei ollut mun eikä lohien mieleen. Tönkömpiä niistä kyllä sai, mutta ei parempia.
6.   [Vt] Täkyjen    Vee-Pee - 14/9/2020 14:51:55
Mikäs juttu tuo perunajauho on ? ? ? Suolalla saa salakasta luonnottoman kirkkaan jolla ei paranneta ainakaan sisävesillä täyn ottavuutta... Minäkään en parempaa neuvoa osaa antaa kuin tuo jäävesi. Se jäävesikään ei ole pelkillä kylmäkalleilla hyvä vaan astiassa on oltava ihan oikea jäävesi... Parasta on hakea marketin tiskiltä jäähilettä ja siihen vain kohtuudella vettä. Toinen mahdollisuus on pakastaa pari maitopurkkia ja muskata ne vasaralla pieniksi hileiksi. Jos vielä vesikin ois valmiiksi kylmää niin eteenpäin olisi sekin... Toinen olellinen juttu... Parisataa salakkaa on määrä minkä kotipakastaja pystyy käsittelemään ja pakastamaan niin, että täkyset jäätyy riittävän nopeasti... Jos mahdollista niin pakasta 'ilmavasti' . . . Salakka antaa vähän anteeksi, mutta muikku ei yhtään... V-P M
7.   [Vt] Täkyjen    Kokkonen - 14/9/2020 19:22:25
Laitappas googleen:'how to brine anchovies & herring for salmon' niin riittää illaksi lukemista ja moneksi illaksi puuhailua. VeePeekin voi vähentää hupun värejä pakista kun värjäät täkyt-:): www.youtube.com/watch?v=qIZivWnqxqE Looserin valintakin voi toimia useammin...... Pehmeitä täkyjä muikku,silakka ja kuore on hyvä liottaa suolavedessä ja erityisesti lämpimän veden aikaan.Laadukkaasti käsitellylle/pakatulle salakalle ei juuri suolan tms. tarvetta ole. Jos suolaa imeytyy täkyihin 'toislaitaisesti' niin joskus nuo täkyt käpristyvät vetäessä ja uinti väkkäränä. Suola lisäksi syö koukkuja ja käsissä olevat haavat löytyvät kirvelyn myötä. Timppa
8.   [Vt] Täkyjen    Hasbu - 15/9/2020 16:27:52
Kokeileppa niin että juuri ja juuri sulatetut täyt laitetaan kylmälaukkuun siten että, 1. Laukun pohjalle kylmä levy eli litteä iso kylmäkalle 2. Sen päälle esim. Ruohomatosta leikattu alusta 3. Sen päälle ne juuri ja juuri sulaneet salakat 4. Kun teet sen kotona ennen kalaan lähtöä, niin matkalla salakan pinta kuivuu hieman
9.   [Vt] Täkyjen    silvervene - 17/9/2020 8:02:41
Tollasen löysin, mutta en sitä missä vesi,suola japerunajauhot, vielä. 'Raksi jutskia Kokkonen - 15/2/2003 11:14:13 Muutama juttu raksiuisteluun.Olen itse muninut kaikissa seuraavissa asioissa ja muutamissa jopa useampaan kertaan... 1)Tapsisiiman paksuus.Houkutuslevyjen perässä toimii paksutkin siimatapsit pienilläkin syöteillä,mutta ilman levyjä vedetyissä(erityisesti pienillä syöteillä) mieluummin 0,40 (tai jopa ohuempi) kuin 0,46 tai paksumpi. 2)Koukut.Kun Kamasan lopetti ohutlankaisen(Lue.Kevyen) koukun tuonnin/valmistuksenkin? lipsuin itsekin käyttämään paksulankaista(Lue painavaa) koukkua ja se kostautui pienen syötin käytössä. Syötti uidessaan 'viivähtää' liian pitkään pyörähdyksen alaosassa ja uinti 'kulmikas' EI HJUVA! 3)Käyttäkää rohkeammin suolaa syöteissä: a)Sulattakaa pakastesyötit suolavedessä veneessä.Täyskyllästynyt suolaliuos 1-2 dl merisuolaa 1 litraan huoneenlämpöistä vettä. b)Hankkikaa sellaisia kannellisia muovirasioita,joissa syötit mahtuvat hyvin olemaan suorassa. Tehkää rasioihin täyskyllästynyttä suolavettä(EI JODIPITOISTA) ja laittakaa syötit suolaveteen rasioihin ja kannet kiinni. Rasiat pakastimeen kannet suljettuna.Liuos EI SAA JÄÄTYÄ. Kun liuos on täyskyllästynyt näyttäisi kestävän 15-17 asteen verran pakkasta.ÄLKÄÄ JÄÄDYTTÄKÖ NESTETTÄ!!!!! Tällaiset syötit ovat kirkaskylkisiä,kestävät ERITTÄIN HYVIN lämpimässäkin vedessä,pehmeätkin kalat napakoituvat esim.muikku) ja nämä syötit kestävät 5-7 päivän retkiä kalastavana,ei pakastimia veneessä,uinti helpompi virittää jne. Eritoten lämpimässä vedessä viihtyvien kuhan ja hauen uistelijoille tarpeen.Moni murhe buis myös lohenuistelijalta. Kalastavuus paranee ja 'täkystressi' ei yllätä. Timppa'
10.   [Vt] Täkyjen    Vee-Pee - 16/9/2020 15:18:27
Mites tällänen juttu... Täkyjä on luonnostaankin eri värisiä... Savisten vesien hailakat, kirkkaan veden suuren kontastin omaavat ja yhtä suntoista . . . Mutta sitten vielä ihan omansa luku, eli Ottotäyt ! ! ! Ne on väritykseltään hyvin värinsä säilyttäviä siniharmaita . . . Tuo väri taitaa olla aika lailla Räsästen menetelmistä aikaansaatu kun pakastus tapahtuu muihin verrattuna hyvin nopeasti... Mutta kysymykseen... Minkä täky on paras merellä ja minkä värinen järvillä... Kokemusta on oman 'tuotannon' lisäksi näistä kaupallisista täyistä vain 'takuutuotteitten' täystä eli Ottotäystä sekä Sweduista... Näillä tuotteilla on aina pärjätty kun vieraissa veneissä olen ollut... V-P M
11.   [Vt] Täkyjen    tkorkka - 16/9/2020 15:42:09
Vai mikä paras merellä.... Kuvassa on yhden lohen mahasta löytynyt syönnös. Sanoisin että aika kaikkiruokainen kaveri ollut :) Paljon keskustellaan etenkin merikalastuksessa syötin koosta. Sanoisin että kalastava uinti on merkitsevämpi kuin syötin koko ja käytettävä raksihuppu määrittelee silloin syötin koon.
12.   [Vt] Täkyjen    kalahtanut - 16/9/2020 17:48:30
Mun mielestä kannattaa välttää turhaa tieteellisyyttä syöteissä. Järvessä samalla tai ainakin lähekkäisillä alueella on usein salakkaa, särkeä, pikku ahventa, pikku kuorretta, siikaa, pikku muikkua ja isoa muikkua. Sapuskaa löytyy siis kaikenlaista ja kokoista. Mun näkemyksen mukaan syötti kun syötti kelpaa, jos se on tuore, ui hyvin ja sitä tarjotaan paikassa, jossa on kaloja. Salkissa pysyy suomut, mutta muikut on usein lähes suomuttomia ja siitä huolimatta toimivat koko kesän. Isoon syöttiin +15cm ottaa harvemmin, mutta kalat ovat sitten pidempiä. On käynyt niinkin, että tane oksensi pikkasen sulaneen muikun suustaan. Pistimme tietysti sen pyörimään ja eikös mitä toinen taneli heti kiinni, vaikkei syöttiä oltu uitettu suolaliemissä :D Nuukana kaverina oma ennätys on kolme haukea (sivuosumia) yhdellä salkilla. Kun kolmannen hauen jälkeen oli jäljellä vain pää ja ruoto, niin usko loppui ja vaihdoin tuoreemman tilalle.
13.   [Vt] Täkyjen    Räiskis - 16/9/2020 18:00:46
Ahamatti oli viime keväänä, katotaan onnistuuko kuvan laitto.
14.   [Vt] Täkyjen    Räiskis - 16/9/2020 18:02:51
Ei ekalla.
15.   [Vt] Täkyjen    Räiskis - 16/9/2020 18:04:29
Ei sitte.