Mites muilla Suvaksen kävijöillä on mitalliset lohet häirinnyt?
Itsellä jokunen reissu takana ja ei ole tullut kuin hyvässä lihassa olevaa alamittaa. Aika heikolta näyttää tilanne Suvaksella
Hienoa, että maltoitte laskea tuon kutuasuisen järvilohen takaisin. Ei olisi ollut kummoinen ruokakala. Siinä on ensi syksynä lähelle kympin kala jos luovii koko kauden pyydysviidakon läpi. Kuten VeePeee kirjoitti, tuo on tosiaan jo kolme kesää onnistunut Suvasvedellä selvittämään, joten ehkä se neljäskin vielä menee.
Parin vuosikymmenen aikana on veneeseeni noussut tai käynyt montakin järväriä joka omaa kutuasun... Ei ne niin harvinaisia ole. Tuo lienee melko varmasti kolme järvivuotta viettänyt, mutta ei se niin harvinaista ole, että niitä on pienemmissäkin...
V-P M
Tultiin nopeasti siihen tulokseen että kalasta ei ole ruokapöytään. joten kalalla on arvoa joko järvessä tai täytettynä seinällä.. ja tultiin siihen tulokseen että tulee halvemmaksi laskea takaisin järveen :)
Tunnustan. Kivijärveltä(keskisuomessa) sain 2017 syyskuussa 76cm/5.4kg eväleikatun järväri kojamon joka oli tumma koukku leuka. Vaappu olin sen verran kurkussa etten verta vuotavana laskenut pois 14c veteen. Söin savussa, keitossa ja graavina ja oli kuitenkin ihan ok. Mitähän ylipäätään tapahtuu nuille kutukaloille jotka ei pääse kutemaan,ruikkiiko ne maidit vaan johonki vai kuoleeko?
Ei se vissiin ihan muutamassa viikossa muutu mustaksi murjaaniksi? Ja kutuasuun liittynee vähän muutakin sisäisiä muutoksia.
Kerran takavuosina KEVÄÄLLÄ, saatiin Väneriltä eväleikattu lohi joka oli hiukan tumma, mutta ei pahasti. Veneen pohjalla huomattiin että sillä alkoi mäti juoksemaan ja sitä tuli todella paljon. Koitettiin paistaa kalaa pannulla myöhemmin samana iltana ja mieleen jäi kun se kipristeli pannulla koko paistamisen ajan... Liha oli koostumukseltaan kuin purukumia. Mausta ei jäänyt mitään mieleen, ilmeisesti en syönyt sitä...
Eiköhän ne vaan ruiki ne sukutuotteensa jonnekin. Osa varmaan kuolee kutumuodonmuutoksen heikentämänä, mutta eivät kaikki. Vapauttamalla tuollaisen kutuasuisen saattaa siitä saada seuraavaksi vuodeksi jollekin uistelijalle kehukalan.
Sukutuotteet voivat tosiaan jäädä laskematta ja käsittääkseni kalan elimistö pystyy hyödyntämään niiden sisältämän energian. Toki saattavat töötätä tavaran minne lie. Itsekin sain kerran keväällä istutetan naaraskalan, jolla olivat mädit vielä vatsassa.
En usko järvellä istutettujan kalojen juurikaan kuolevan sukutuotteiden muodostumisen. Kuturasituksesta pääasia koostunee fysiologisten muutosten sijaan jokeen nousemista ja kutukahinoista, mistä seuraa ihovaurioita, jotka johtavat vesihomeinfektioihin ym. Järvellä mädit/maidit seilatessa noita ei tule.
Joskus tuli 4,7 kg tummunut kala otettua, eikä kyllä ollut kummoinen syömäkala. Kutukypsällä kalalla lihasta lähtevät rasvat, minkä lisäksi lihan koostumukseen vaikuttanevat muutkin fysiologiset muutokset. Lapissahan näitä mustia murjaaneita kuulemma pidetään hyvinä pakastinkaloina. Rasvaa kun ei ole, niin säilyvät pitkään :)
Saimme Yövedeltä keväällä talvikko naaraan, jolla oli muodosta päätellen vielä mädit sisällä. Takas meni.
Otin elokuun lopussa Päitsiltä selkästi syönnöksen aloittaneen 'talvikko'-naaraan veneeseen. Naaraalla oli vielä joku mätijyvä sisällä. Kuvittelin, että lihan olisi ollut vuodenaika huomioiden jo ok, mutta petyin pahasti. Liha oli vetistä ja mautonta.
ps Tornionjokeen nousee heinäkuun lopussa ja elokuussa vielä merestä kaloja. Voin kyllä kokemuksesta sanoa, että elokuussa saatu kala voi olla parempi tai huonompi kuin kesäkuussa saatu kala. Elokuun puolivälin jälkeen naaraiden liha alkaa vaalenemaan, kun kollien lihan väri ja maku säilyy paremmin. Kala kyllä saattaa kasvaa pakkasessa, mutta minkään kalan maku ei parane...