Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Käsiala raksin virityksessä

Takaisin keskustelualueille
1.   Käsiala raksin virityksessä    Kokkonen - 19/4/2021 7:08:21
Kun tätä sivuttiin toisessa osiossa,niin avataanhan ennen kauden alkua ihan oma osio tälle. Kun aletaan keskustella raksin säätämisen 'hifistelystä' tulee helposti tunne,että on liian vaikea laji,laitan pellit tms.pyyntiin... Lähestytäänhän 'historian havinan' kautta esimerkein.En tiedä lueskeleeko esim.Kaijomaa/ Virnes näitä juttuja,mutta he liittyvät tähän ekaan käsialan merkityksestä. Ko sedät innostuivat raksiuistelusta 1997 Vuohijärven SM-kisoissa. Päijänteellä pääkala oli silloinkin taimen ja heidän viritystyylinsä muokkaantui taimenta kiinnostavaksi. Hauskoja muistoja tuosta.Sedät tulivat raksitreffeille Puulavedelle. Muut saivat järvilohia ja Harri&Jussi saivat taimenia sieltä. Tulivat Ahvenanmaalle ja menivät lohen uisteluun.Keskeltä ei mitään iski meritaimen kiinni-:). Tosin oli kait sekaan mennyt 'vahingossa' joku lohi uintikin,koskapa saivat 18+ kg lohen joka jäi sen vuoden treffien suurimmaxi. Kun kävimme Päijänteellä,niin Jussin laittamiin lähti pääosin taimenia ja minun laittamiin pääosin järvilohia. Jussi sanoi minulle monesti kun taimenta tavoiteltiin,että älä tee uinnista noin eteenpäin vievää...laita enemmän X:ää uintiin. Pienemmillä täkyillä on herkempää.Siiman vahvuus,koukkujen koko/paino,koukkuvälin pituus (jos 2-koukkuinen),käytetty huppu,vetoreiän paikka yms. tietty vaikuttaa. Veden lämpö,veden väri ja kalan aktiivisuus vaikuttavat tehokkaaseen/kalastavaan uintiliikkeeseen. Tuulella erilainen uinti kuin tyynellä jne. Kuten Tom Davisin raksikurssin eka lause kuuluu: 'Tehokas täkyraksilla uistelu perustuu kulloisiinkin olosuhteisiin oikean uintiliikkeen huomaamiseen ja taitoon säätää uinti oikeaksi'. Tuuren Vesku ei juurikaan enää uistele,mutta oli/on eräs parhaista vapaasti hengittävän täkyn säätäjistä joiden kanssa uistellut. Hän sanoi joskus rumasti: 'Houkutuslevyt on tehty vain heitä varten,jotka eivät osaa vapaasti hengittäviä oikein säätää'. Vahvasti lausuttu ja kyllä hän itsekin flashereita menestyksekkäästi käytti. Tyyninä päivinä on hyvä käyttää veneessä aikaa koeuittoon ja tehdä muutoksia eri osa alueisiin ja harjoitella. Hulluimmillani kävin talvellakin uittamassa avantouinti paikassa syöttejä. Hiukan hävetti kun mummot tulivat saunasta uimaan ja kyselivät ei kait vaan koukut tartu heille takamuksiin-:). Aikanaan arvioimme ääneen pyyntiin lähtevän täkyn uintia numero arvosanoin. Kun omasta tai kaverin suusta kuului: 'Nyt on KYMPIN UINTI',niin voi valmistautua,että ko onki kohta lähtee ja näinhän se usein teki/tekee. Käsialaa kannattaa kehittää,että lohi pystyy sitä lukemaan! Timppa
2.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Ali Lattunen - 19/4/2021 7:52:23
Aikanaan kun asuin vielä keskustassa, kävin Tammerkosken niskalla Pajasaaren laiturilla koeuittamassa täkyjä kohdassa, jossa virta vastaa uistelunopeutta. Silloin ei ollut digikameroita, ainakaan minulla, että olisi jäänyt parempi muistijälki kokeiluista. Tuo piti tehdä vähän salassa ettei kukaan alkaisi syyttää luvattomasta kalastuksesta. Siinä virrassa pyöri salakoitakin niin ongin niitä samalla täkyiksi. Piti onkiminen lopettaa kun alkoi tulla siikaa ja jopa 10cm taimen, joka oli varmaan Tammerkosken omaa harvalukuista tuotantoa. Silloin tuli reenattua järväriuintia. Nyt kun taimen on lohikaloista Nässyllä yleisempi, pitäisi mennä uudelleen reenaamaan taimenuintia.
3.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Räiskis - 19/4/2021 9:46:38
Pitkään tuo pläkätyyni keli oli vaikeeta lohenuistelulle. Jotenkin syötinlaitto on parantunut kun on viimeisinä vuosina onnistuttu rasvatyynilläkin ihan hyvin. Juurikin tuo tyynellä säätämisen muka helppous saa laittamaan ehkä liian monotonisen uinnin. Nyt tyynellä kuluu säätämiseen enemmän aikaa, säätäminen 'tarkkaa kun paskanajo ilman perälautaa', mutta ei ole päivät ollu pelkkää auringon ottoa ja grillailua, joskus räikän narina häirinnyt rauhaa. Yleensä tuolla kun ei muuta olekaan kun aikaa, pitäs enemmän aikansa kuluksi tehdä kokeiluita, olla säätöonki jolla testata. Sillä nuo veneissä enskertalaiset saavat säätämiinsä syötteihin kaloja kun ei ole kaikki niin hienoja tynnyreitä, kaikki samanlaisia?
4.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    tkorkka - 19/4/2021 12:32:34
Aikoinaan, kun itse vielä (niin kuin edelleenkin) opettelin raksikalastusta, olin kahden kokeneen raksin säätäjän kanssa Vänerillä. Vesi oli tosi kylmää ja jäät juuri lähteneet. Lämminvesilauttoja kuitenkin alkoi löytymään ja niistä usein taimenet nappasivatkin. Raksitaiturit laittoivat todella hitaan pyörähdyksen ja kutsuimmekin näitä uinteja 'kuolleeksi mummoksi'...Saatiin tasaisin väliajoin taimenen möllikkä, 6-7 kg painoltaan, mutta alkoi ihmetyttää ettei järväri osunut meille vaikka oltiin samoilla alueilla kuin toinen suomalainen venekunta, jonka kanssa pidettiin vaihdettiin kuulumisia. Kävin sitten eräänä iltana naapuri mökissä jututtamassa järväreitä saaneen suomalaisveneen kipparia joka oli naukkaillut hiukan Boulardia, että nyt 'suu puhtaaksi, miten niitä järväreitä alkaa tulemaan'? :) Ja sain vastauksen: 'khyllähän shä Timppa tiedät, kunhan she rakshi vaan pyörii...' Noh, olinhan minä ollut muutaman kerran Mr. Boulardin kyydissä ja nähnyt miten tämä laittoi raksit uimaan, niin silloin tuli mieleen että järväri tarvitsee enemmän potkua uintiin. Laitoin sitten seuraavana päivänä raksit takiloihin, kavereiden hoitaessa plaanionget, niin saatiin ensimmäinen järväri. Ei suuren suuri, mutta tavoiteltua lajia, reilu 3 kg kala. Seuraava järväri samana päivänä takilasta olikin jo vähän isompi, reilu 10 kg... Mielenkiintoista oli havaita miten erilaiset uinnit toimivat eri lajeille TIETYISSÄ olosuhteissa.
5.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    welax2 - 19/4/2021 14:17:14
Meillä esim.värnern, paremmin taimenelle toiminut uinti on pieni putki ja uinnissa saa olla reilu potku ja lohelle rauhallinen uinti ja isompi tynnyri. molemmissa uinneissa toki uinnin katko lisää kalastavuutta.
6.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    mansu - 21/4/2021 18:42:20
Taannoin tämän videon uintia puitiin naamakirjan puolella Täkyraksiuistelu ryhmässä, kysyin kelpuuttaisitko ko uinnin omassa veneessäsi vai joutaisiko vilttiketjuun: https://www.youtube.com/watch?v=VV_-xwhKybU Melko suuri osa raadista oli sitä mieltä että ei jatkoon...
7.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    JussiSironen - 19/4/2021 10:52:06
Vähän kiinnostaisi että miten muutatte uinteja kelin mukaan. Tuo tyyni keli ollut itselle aina hankala. Tulee varmaan syyllistyttyä liian rauhallisiin uinteihin itsekin.
8.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Räiskis - 19/4/2021 15:16:53
Tuollaisissa olosuhteissa kuin Vänern sais reenata syötin säätöä nin vois jotain vertailua tehdä, mikä toimii milloinkin. Eka reisu tuonne, 5pv uistelua ja 67 kalatapahtumaa, jotain 6kg keskipaino. Seuraava vuosi kyllä sitten palautti maanpinnalle. Kuitenkin selvästi huomas mikä uinti, värejä mitkä pelas, takiloissa isot levyt, komeeta oli katsoa kaiusta kun lohi nousi, sai arvata kummalta puolen lähtee. Syönti aikojen seuraaminen, toistuminen samoin välein. Näsijärvellä saa arvata monesti jotain ihan muuta, lohta edes nähny syksyllä. Ei taida Ruotsissakaan ihan olla kuin ennen, eipä ole tullut käytyäkään?
9.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Kokkonen - 19/4/2021 18:08:17
Oli pakko poimia nimimerkin Räiskis viestistä: 'Sillä nuo veneissä enskertalaiset saavat säätämiinsä syötteihin kaloja kun ei ole kaikki niin hienoja tynnyreitä, kaikki samanlaisia?' Eräs kova raksikonkari tuumi joskus:'Raksiuistelu pitäisi aloittaa JOKA KEVÄT uudelleen,kun nuo ensikertalaiset saavat heti komeita kaloja rakseilla'. Nimittäin tuossa piilee ovela juttu.Kun äkkinäinen säätää,niin kahta täkyä ei helposti lähde pyyntiin samalla uinnilla. Kun 'ammattilainen' säätää,kaikki lähtee liki samanlaisella uinnilla ja on mahdollista,että se onkin 'väärä uinti' ko tilanteeseen/olosuhteisiin ja hiljaista pitelee. Mutta taas kääntäen,kun 'ammattilainen' löytää OIKEAN uinnin ko olosuhteisiin,niin sitten syntyy kovaa tulosta kun KAIKKI vermeet pyytää. Hieno laji kaikkine muuttujineen. Korkeimman Oikeuden tuomarithan ovat tässä lajissa vedessä,järvessä/meressä.Sieltä tulee LOPULLINEN päätös mikä on oikein. Nyrkkisääntöjä voi tietty muutkin antaa: Tyynellä täkyn uintiin/kalastavuuteen vaikuttaa pirusti käytettävä vapa ja käytettävä plaanari.Kuinka ne uittaa raksia. Tyynellä kokovarsi toiminen pidempi vapa ja herkempi plaanari auttaa ja päin vastoin. Toiminnan voi ymmärtää kun seuraa plaanarin liikettä. Tyynellä suosin vilhakampaa pieniputkista uintia ja uinnin katkeaminen/rytmin muuttuminen tehtävä ihan ite omin kätösin. 1-4 asteisessa vedessä ei ole aika vielä nopeuttaa uintia tyynelläkään. Aallokko tekee hifistelystä lähes tarpeetonta.Kun vaan hidastaa uintia riittävästi!!! Kovassa kelissä kun aalto heittää venettä,niin täkyn rullaamisen / poraamisen estämine tärkeää. Jarrupussit hidastaa tuota ryntäystä ja pelkällä jarrulevyllä tuon ryntäämisen hidastaminen ei onnistu. 8-12 asteen veden lämmöillä pitää uintia vilhakoittaa vrt. 1-5 asteiseen veteen. Heh ja sittenkin vielä tulee huonoja päiviä-:). Timppa
10.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Harri Kaijomaa - 19/4/2021 22:12:18
Hep. Nimi huudettu. Olihan se alkuaikojen raksistelu melkoista opettelua kaikin puolin. Uinnit tuli varmasti siitä syystä että käytettiin Markettien pehmeämpiä Muikkuja jotka edesauttoivat selkeästi tuon X-uinnin tekemistä,tai sehän tuli itsekseen kun römppämahaiseen lötköön muikkuun laittoi koukun keskelle kalaa. Vuosia myöhemmin lisättiin kourullinen uintilista As:n että päästiin jo yli 2 km/h vauhteihin Taimenen tulo senkun parani. Uinnit alkoi muuttumaan vasta kun mukaan tuli Järvilohet ja houkkarit. Syötit pieneni ja X-uinti häipyi sen siliän tien ja Taimenet väheni selkeästi. Huput muuttui myös Minnow Teaseriin joka vieläkin käytössä koska kalastava uinti tulee issekseen. Nyt uutena opettelun alla Bullet roll joka näyttää uintiensa puolesta kelpo himmeliltä. Ainut mikä tässä nykykehityksessä harmittaa on kun Timppa toi huppuihin kaikenmoisia värejä, ei ennen tarvinnut kuin Chartin ja clearin. Oli päiviä kun otti pelkkään charttiin ja toisena päivänä pelkkään cleariin.Jos sattui se päivä että otti kumpaankin väriin niin uskaltanut saalispäiväkirjja kuitata. Nykyään on helpompaa,odottaa vaan että keppi taipuu.
11.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Kokkonen - 20/4/2021 5:24:01
Rönsyilen täkyn uinnista OT:ksi. Jahas.Hienoa,että pitkän linjan raksitaitureita alkaa heräilemään talviunestaan kirjoittelemaan.Hara & Jorman Poika esim. Harristakin lukematon määrä kivoja muistoja takavuosilta keskusteluistamme/kokemuksistamme: *Onko niitä muunkin värisiä huppuja kuin chartreuse?! *Kultakromi on niin hyvä väri,ettei edes violetti/sininen niska pysty pilaamaan sen kalastavauutta-:). *Harri kehitti kauan sitten värin violettikultakromi.Muistuu mieleen vuosi Ahvenanmaalta jolloin Hatanpään Marko sai ko värillä niin paljon lohia,että väsytti lohien lisäksi itsensä...Kädet ja selkä hapoilla. Rhys Davis ja Okikin kopioivat ko värin AS ja JDF huppuihinsa. *Harri on myös setä jolta meni 2 väsytysvuoroa yhdellä lohella.Tai niin me ainakin esitettiin hänelle. Harri väsytti lohen veneen viereen ja kippari vetäisi nostokoukulla uran sille selkään..Lohi vetäisi itsensä takaisin liki yhtä kauas kuin eka lähdössä. No, Harri väsytti lohen uudelleen (13,5 kg) ja siksi olimme sitämieltä,että meni 2 väsytysvuoroa. Aika monelta on taimenet saaliissa vähentyneet kun raksin uinti muuntunut enemmän lohia suosivaxi. Timppa Ps.Lisää historian havinaa.Tuolla videon pätkällä näytetään tukilangan käyttöä hupussa. Teimme noita jonkun verran uistelijoille valmiiksi emännän kanssa aikoinaan. Mm.Pääkköset aloittelivat silloin raksiuistelua ja heille lähetimme noita langoitettuja ja he menivät Puruveden kisaan ja voittivat sen noilla lanka virityksillä. Hyvä konsti erityisesti pehmeille täkyille esim. muikku & silakka.
12.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    mansu - 21/4/2021 1:51:59
Beckholdin Jerryn poika pari vuotta sitten alkoi taas viritellä isänsä aloittamaa toimintaa käyntiin. Muutaman kerran tavannut kaverin ja käynyt lätisemässä niitä näitä. Viime vuonna laittoi pussillisen roinaa taas käteen, piti näitä huppuja uittaa kivelläkin mutta kevään reissu sattuneesta syystä peruuntui kun ei tohtinut uimallakaan täältä sinne suuntaan lähteä... Josko tänä vuonna testattaisiin tarviiko tosiaan mitään muita värejä vai pärjätäänkö näillä :)
13.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Räiskis - 20/4/2021 10:32:22
Tuo kulta/violetti ollut itsellä suosikki. Joku vuosi sitten oli tilanne ettei ollut kuin yks jäljellä, nuo nykyiset valmistajien tekemät ei olleet sitä mitä nuo 'alkuperäiset'. HK-Hannu onneks maalas sitten meille mallin mukaisia, tarpeeks kultaa. Kolmen valmistajan huppua saman tien. Kultakromi Taiga vielä pitäs saada, sitäkin taas se yks, VK valmiste. Siinä ei sitten juur mitään väriä jäljellä, lohia on antanut monta. Mistä mahtaa olla kotoisin? Hupun alkuperäinen omistaja siirtynyt korkeammille vesille ja tuota huppua tullut pidettyä muisto esineenä. Käytetty kun käyttöä varten se on tehty. Ei kuitenkaan aina ongessa, aika harvoin.
14.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Räiskis - 20/4/2021 11:01:18
Pertsan kertoma läppäri vihreen Salsan+Taiga hupun resepti karannu muillekin. Joskus samassa mökkikylässä sen kanssa Ahvenanmaalla, aamulla katseltiin mitä vehkeitä muitten veneissä vedetään ja tuo kyllä aika vahvasti esillä, monessa paatissa. Oli ja on kyllä yhä itselläkin, varsinkin läppäri Salsa, niitä onneks riittävästi.
15.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Räiskis - 20/4/2021 13:22:31
Vänernillä nuo pienet Becholdit toimi kans hyvin, plaanarissa tuli vedettyä, itellä vihreitä, kulta ja kromiteipillä. Pientä syöttiä lyhyessä tapsissa, Minnow ja Mini huppuja. Ei oikein ole löytynyt vaan näillä vesillä lohikalat, miehessä vika, ei osaa laittaa, koitettu on.
16.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Harri Kaijomaa - 21/4/2021 22:14:50
Näytä Mansu hurja luontos ja tee noilla väreillä Kivellä Eläinkokeita. Noihin Vihreisiin kun tekee vielä mustia pisteitä niin olisivat Abun kuvastossakin niitä 'Täytyy vieheitä'
17.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    golfer - 22/4/2021 8:23:48
Kyllä tuollainen uinti näyttää hyvältä lämpimään veteen, tuon tyyppiseen putkiporaukseen sain oman ennätysjärviloheni. Minkäs kokoisia kaloja tuolla pyydetään, kun on noita perhovavoilta ja -keloilta näyttäviä vetosettejä heillä käytössä?
18.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    mansu - 22/4/2021 4:47:48
Tuostahan saisi pienellä modiksella myös sellaisen Rapalan FireTiger värin joka lienee absoluuttisen ylivoimainen aivan kaikille kaloille :)
19.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 22/4/2021 8:35:07
Just tuolla virityksellä sain hesan kisassa 2005 kisan toiseksi suurinman lohen 101cm 14.866kg.huppu as..sini/kulta tais olla nevan lohi. Kun ei ollut ottotäkyjä silloin saatavilla joutui soveltaa..
20.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 22/4/2021 8:43:09
Siis toi rautalanka viritys as-huppuun mikä on videolla
21.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    golfer - 22/4/2021 9:15:08
Kyllä, mutta jos 2005 kyseessä, niin veikkaukseni on että olet vetänyt aika hiljaa noina vuosina, ehkä 2,5-2,8 km/h maks 3 km/h? Vai menikö arvaus pahasti väärin? Tuohon vauhtiin varmaan saa vielä pienen katkon, mutta eikös jenkit vedä reilumpaa vauhtia, jolloin meille tärkeäksi kokemasta katkouinnista ei tietoakaan. Pienehkön putken uinti on käsittääkseni yksi tärkeimmistä tekijöistä ja sehän tuossa videolla tapahtuu esimerkillisesti. Onhan sitä niskavedoilla eli vanteilla ja joskus isollakin sellaisella jonkun kalan saanut, mutta pienen putken uinti kuten videolla on puhuttu vuosia olevan ison lohen mieleen. Eikös valtaosa lohipelleistäkin ui juuri tuolla tavalla pientä putkea. Mä vaihdoin tässä lajissa vetovauhdit pois noilta vauhtistressialueilta 2,7-2,8 km/h tuonne n. 4 km/h +- jotain, ei niin justiinsa stressittömyyden takia. Mulle ei ole tärkein saada eniten, vaan lepuuttaa päätä tuolla luonnossa ja vauhtistressi teki ainakin ihmissuhteisiin kireyksiä, kun joku muu oli kuskin paikalla. Ei se oikein enää ajanut asiaansa, jos tunnelma kiristyy, kun luonnon äärellä pitäisi kaikilla olla mukavaa ja rentoutua. Nykyajan asiantuntijatyössä aivot raksuttaa sen verran, että vaativat rentoutumistakin ja ihmissuhteet on aina raksin pyörimistä tärkeämpää. Ja mitä tulee kaloihin tai niiden saamiseen, niin en ole huomannut eroa hidas vauhti vs nopeampi vauhti tapahtumien tiheydessä. Molemmilla tavoilla voi vetää tuntitolkulla tyhjää tai saada isoimman lohensa mereltä tai sisävesiltä, kuten tapauksessani käynyt.
22.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 22/4/2021 9:38:02
Juuri näin vetovauhti 2,6-2,8 km ei ollu muita huppuja kuin as Nykuisin vetovauhti riippuu tilanteesta ja paikasta. Jos vaikka puhutaan ahvenanmaan laxin pyynistä mulla vauhti kiihtyy kun veden lämpötilat nousee.ajankohta mulla 19-29,5 alkuun mennään normi kyydillä 3-3,5km reissun lopulla 4,2-5,3km ja useinmiten sekavetona lääkeet noihin vauhteihin kyllä löytyy. Taitaa olla 5,3km vauhdissa suurin lohi 18.7kg salsan levy höystettynä as+turpo virityksellä.
23.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    golfer - 22/4/2021 10:00:19
Mitkä havainnot turbosta ja vaadittavasta vauhdista? Mulla ei oikein ole ollut onnistumisia turbon kanssa kuin yksi parempi kala sisävesiltä, sekin lähti 4,2 km/h veneen nopeudessa käännöksestä uloimmasta plaanarista eli vauhtia ollut ihan reilusti. Jotenkin jäänyt mulla tuntuma, että turboraksi vaatii mielellään sinne 5 km/h tai ylikin vauhdit. Samaan aikaan killutaan ruotsinkielisten lohien perässä. Viime vuonna vedettiin raksia n. 4 km/h ja peltiä n. 4,8 km/h. Nyt voisi kokeilla sekavetoakin, kun vakaampi vene käytössä.
24.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 22/4/2021 11:18:17
No ei siinä turpon käytössä mitään ihmeelistä ole Minä olen yleensä sanonut. Et kolmosen uinti vitosen vauhtiin tosin tuohon pääse myös ilman turpoakin.Mulla on toiminut syötit ja pellit samaan aikaan hyvin.Vaatii isot kelkat ja tukevat laukurit tosin syöteissä on yleensä laaki ja vainaa ja pelleissä yksi kolmesta ylös.tuo kivellä uistelu on aika ihmeelistä alkukuusta (toukokuu) kylmänveden aikaan syötillä vedetään hitaasti yleensä ja samaan aikaan peltimiehet saavat nopeella vedolla niitä 20+ (ei oikein käy järkeen)
25.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Kokkonen - 23/4/2021 5:34:49
Vaikka raksin uinnin yhteydessä puhutaan usein vetonopeudesta,niin tärkeintähän on pyörähtely nopeus ja saako uinnin katkeilun/muutoksen aikaan kuinka kovaan nopeuteen. Erityisesti pläkällä. Kun Raksi Turbon aikanaan kehittelin lähtö ajatuksena oli saada estettyä täkyn poraaminen/rullaaminen kovassa kelissä kun aalto heittää venettä. Ja tavoitteena myös työkalu jolla raksia voi vetää helposti TOSI kovaa ja saada vieläkin hitaan uinnin. Vaikkapa peltien seassa tms. Varoitellutkin siitä,että Raksi Turbon kanssa vaanii LIIAN HIDAS pyörähtely (joka on harvinaista raksi säätäjälle). Kun vesi lämpeää,niin pitelee hiljaista liian hitaalla uinnilla. Taustaa raksin uinnille/vedenlämmölle: V.1999 olimme eka kertaa Ahvenanmaalla.Toukokuun viimeinen viikko/muutama päivä kesäkuun puolella. Koko viikon aikana ei löytynyt yli 5 asteen vettä.Siihen aikaan vetohitautemme oli max. 2,4 km/h ja pyrähtelynopeus katsottiin almanakasta ei kellosta...Eli tosi hidas pyörähtely. Tuota ennen ei Ahvenanamaalla ollut kukaan raksia vetänyt (ainakaan vakavammin/järjestelmällisesti). Me kyllä Pietarsaaressa 1997. Lohia tuli ja ajattelimme,että ok homma hallinnassa. Myöhemmin tulikin aikainen kevät/viikko,jonka aikana vesi lämpesi vielä nopeasti. Alkuviikosta tuli jokusia lohia isolla täkyllä ja hitaalla uinnilla. Sitten alkoikin tulla pienemmillä täkyillä ja ajattelimme,että kun silakka meni matalaan kutemaan ja penkoille jäi vain piikkikalaa ja syvemmälle kilohailia ja vaati siksi pienemmän profiilin täkylle... Jälkikäteen tein tuosta kyllä uutta päätelmää: 'Pienempi täky ui helposti nopeammin ja iskuhalukkuus johtuikin (ainakin osittain) nopeammasta uinnista kun vesi lämpesi rajusti'. Yrityksen ja erehdyksen kautta jouduttiin menemään kun pioneereja merilohen uistelussa raksilla olimme. Veden lämmöllä on järkyttävä vaikutus kalastavaan raksin uintiin,mutta myös hupun väriin. Kun 22.6.1991 lensin Vancouverista pois kalasta,niin mietin kovasti lennon aikana,että miksi ihmeessä nuo Kanukki charterit jaksavat leikkiä täkyjen kanssa,kun heillä on pilvin pimein saatavilla hienoja/ hyvin kalastavia keinotekoisia vieheitä??? Parin kuukauden päästä tulee 30 vuotta tuosta ja enpä silloin ymmärtänyt,että raksiuistelusta tulee Suomessakin niin suosittu laji kuin siitä on tullut. Ja että se vie minutkin 'kohoineen ja koukkuineen' touhuun mukaan. Timppa Ps.Vielä tarina Ahvenanmaalta,jonka Räsäset tod.näk. muistavat: Meillä oli saaliilla mitaten hyvä alku reissulle (vesi oli lämmintä) ja olisiko ollut reissun puolivälissä,kun ammattikalastus vene meinasi jyrätä Räsäset. Joutuivat nostamaan nopeuden tosi kovaksi päästäkseen alta buis karkuun.. Silloin iski lohi kiinni. Villeltä tuli puhelu ja kysymys: 'Onko teillä nopeat uinnit syöteissä?' Vastasin,että ON!
26.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    tkorkka - 23/4/2021 7:08:59
'Vaikka raksin uinnin yhteydessä puhutaan usein vetonopeudesta,niin tärkeintähän on pyörähtely nopeus ja saako uinnin katkeilun/muutoksen aikaan kuinka kovaan nopeuteen.' Tuossa Kaima asian hyvin kiteytti. Me ollaan vedetty AS:ää normireiästä 2,9- 3,3 km/h normaalisti. Kerran kun oli pitkä tyhjä putki takana päätettiin heikkona hetkenä kokeilla sekavetoa, kun peltimiehet kuuluivat saavan kalaa. Kysyin kavereilta millaiseen vauhtiin saavat omat säätönsä laitettua ja päädyttiin 4 km/h ja edelleen normi AS ilman mitään erityisiä apukeinoja. Sopivan kokoinen syötti auttaa asiassa ja kovin paljon kaarta ei syöttiin tarvita... Näin sitten mentiin ja parin tunnin jälkeen tyhjäputki katkesi tuplatärppiin kun lohet kävivät peltien seasta raksit hakemassa, 12 & 13 kg kalat kyytiin...
27.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 23/4/2021 12:19:19
Multa on kysytty eräskin kerta millainen uinti pelaa kivellä.yleensa sanon en tiedä mikä on päivän uinti. Eli kannattaa olla hereillä ettei vedä samalla sapluunalla koko reissuu.Jos tärpin väli pitenee silloin on muutoksen aika.
28.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Räiskis - 23/4/2021 14:13:14
Illalla sen tietää,mikä pelas, mutta vähän myöhästä. Kyllä noita vehkeitä tulee pari kertaa päivän aikana katsottua ja salakoita vaihdettua, yleensä joku huppukin vaihtuu. Annetaan mahdollisuuksia noille uusille väreille, ettei ihan aina samoja vaan vetäis. Salakoita sillä konstilla jonkun verran kuluu mutta ei tuu Anita Hirvosta kiskottua perässä, ainakaan kauaa. Onpahan jonkun verran tekemistäkin grillailun lomassa.
29.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 24/4/2021 8:07:41
Tuosta uinnin katkosta sen verran vielä. Yleensä kaikki vetomiehet vannovat se nimeen. Ei muuten aina pidä paikkaansa ,muistan erääkin vuoden kun vedettiin sekavetoa, levy/syötti lyhyt tapsi 70cm vauhti 4.5-5km Eli seuras levyä tiukasti katkosta ei tietoakaan ja toimi hyvin.Eli näitä tarinoita ei kannata lukea kuin raamattua, aikoinaan olin vanerin kisassa mukana kysyin paikalliselta kurkolta miten täällä pitää vetää,antoi aika tyhjentävän vastauksen.vedä niin kuin yleensä ruukaat saada laxia.(Uusitalo petri)
30.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    p.nevalainen3 - 24/4/2021 8:19:47
Viellä sen verran tuosta kivellä uistelusta.jos pitäis antaa yks neuvo.vedä missä vedä mutta syöntiaikaan mitää olla haaskalla.(pelipaikoilla)Eli tuolla pääsee aika pitkälle
31.   [Vt] Käsiala raksin virityksessä    Kokkonen - 24/4/2021 8:28:56
Noitakin tilanteita tulee jolloin ihan hemmetinmoinen lento laukaisee otin. Muistuu mieleen pläkkäkeli järvellä,hiljaista piteli ja lopulta sellaisen S-mallisen kapean pelti dodgerin perästä 25 cm tapsilla alkoi kopsua.(Tämän neuvon antoi aiemmin eräs Saimaan vetäjä,joten ei minun keksintö). Useampi kerta kävi hitaan vedon aikoihin järvellä myös niin.11' Okin perässä oli silloin usein 70 cm tapsi kun hitaasti vedettiin. Kun tiesin tarkkaan missä kohti järvilohet oli ja jos ei alkanut 2,7-3,0 km/h vedolla lähteä,niin kun nosti vauhdin 4-5 km/h säätöä muuttamatta,niin alkoi tapahtumaan. Kuten täällä kuvailtu,niin muutosta on tehtävä jos pitkään hiljaista pitelee.Ei kuitenkaan liian hätäisesti... Timppa