Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Vesihome vaan pahentaa tuhojaan

Takaisin keskustelualueille
1.   Vesihome vaan pahentaa tuhojaan    Kokkonen - 9/7/2023 16:47:58
Kun Malakiittivihreän käyttö kiellettiin kalanviljelylaitoksilla,niin alkoi vesihome ongelma joka uhkaa nyt tuhota Saimaan järvilohen ja nieriän emokala kannat. Ihminen taitaa olla melko voimaton vaikka vastustaja ei ole kovin suuri kooltaan.... Olisi kiire lisätä luontaisia lisääntymis alueita. Yle:n teksti tv:n sivu 106 kertoo huolesta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Malakiittivihre%C3%A4 Timppa
2.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    tkorkka - 9/7/2023 19:04:08
Saimaanlohi on menetty lajina, tehtiin ihan mitä tahansa. Se menetettiin jo 80-luvulla kun emokaloja saatiin vain 'ykköskaloja'. Eli kaikki lohet ovat alle keskenään lähisukulaisia. On tapahtunut sellainen geeniperimän kaventuma, ettei sitä pysty koskaan korvaamaan ilman ulkopuolisten geenien tuomista. Mutta silloin laji ei ole enää Saimaanlohi, vaan Saimaanlohi ver 2.0, joka on edeltäjäänsä huomattavasti elinvoimaisempi, eikä niin herkkä kaikille taudeille, kuten esim. vesihomeelle. Tutkimusta aiheen tiimoilta on tehty jo vuosia. Nyt vaan tarvittaisiin rohkeutta toteuttaa asia. Uudet lisääntymisalueet eivät elinkelvotonta lajia enää pelasta, mutta niitä toki tarvitaan uudelle ver 2:lle.
3.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Kokkonen - 10/7/2023 5:33:14
Näinhän siinä kävi,että Saimaan järvilohi meni ahtaan geneettisen pullonkaulan läpi kun emokaloja / vuosi oli vain muutama. Tuo geeniperimän laajentaminen on korkeampaa matematiikkaa (jota en ymmärrä),mutta ainakin Laatokan lohi tulee nykyisin ihan ite tuohon Hiitolanjokeen Suomen puolelle tarjolle,jos niistä saisi apua?. Välit naapurivaltioon ovat nyt heikot.Venäjän Kuittijärviin (Kostamuksen pohjoispuolella) ja sieltä Suomea kohti lähtevään kutujokeen (Pistojoki) tuli tutustuttua monilla retkillä aikoinaan. Ostimme järvilohen pyynti & tappolupia Pistojoelle ja laskimme kumiveneillä joen alas heittokalastaen koskien niskoja ja lupakiintiö täyttyi 3:ssa vuorokaudessa. Järvilohet olivat 2,5-7 kg joessa. Kuittijärven puolelta kookkain uistelemalla meille osunut oli 4 kg +. Timppa
4.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Okkeri - 11/7/2023 23:17:25
Laatokanlohi on geneettisesti erittäin lähellä saimaanlohta. Muutamavuosi sitten yritettiin pyytää koiraslohia risteytystä varten, mutta saukko pisti kapuloita rattaisiin. Repi sumpun ja kalat jotka oli pyydetty pääsi karkuun tai saukko söi... Seuraavana syksynä piti yrittää uudelleen, mutta sekään ei onnistunut. Koska lohet jotka on rauhoitettu olisi pitänyt tappaa tutkimuksia varten ja lakihan kieltää sen. Sen takia laatokkalaista ja saimaalaista ei ole saatu edes testimielessä sekoitettua. Viimevuoden kutuaikaan tilannetta seuranneena, voin sanoa, että materiaalia on kyllä mistä ottaa, jos ja kun siihen on mahdollisuus.
5.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    tkorkka - 12/7/2023 9:11:42
Mielenkiintoista. Luulisi jostain saatavan poikkeusluvan x määrälle lohia tieteelliseen tutkimukseen?
6.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Okkeri - 12/7/2023 14:32:11
Varmaan sais... Sillon vaa tuli tilanne niin äkkiä eteen, että kukaan ei pystynyt tekemään mitään. Tuli vaan kielto, että kaloja ei saa pyytää. Sen jälkeen ei ole asiasta mitään kuulunut. Tuntuu, että tahtoa ei asiaan olekkaan niin paljoa, kuin annettiin ymmärtää.
7.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Fuso - 12/7/2023 20:42:14
Tämä malakiittivihreän täydellinen käyttökieltokin hiukan ihmetyttää. Olin itse kalanviljelylaitoksella töissä 70-80 luvulla, jossa malakiittivihreää käytettiin viikoittain maa-altaissa kasvatettettujen kalojen kylvettämiseen. Silloinkin ainetta käsiteltiin altistumiselle varoen, mutta 'kylvettäjän' suojavälineenä oli lähinnä pitkävartiset kumihansikkaat. Tämän päivän suojavälineitä oikeaoppisesti käytettynä, en uskoisi aineen käytön olevan kovinkaan vaarallista. Siitä, minkälaisia haitallisia ympäristövaikutuksia malakiittivihreän käytöllä voisi olla, minulla ei ole tietoa. Mutta jos sellaisia on, niin siihenkin varmaan löytyisi ratkaisu esim kylvetysveden suljetulla kierrolla?
8.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    tkorkka - 13/7/2023 9:12:07
Olen ollut siinä uskossa, että se aiheuttaa syöpää. Mutta nyt Googletuksen tuloksena löytyi vain epäily yhteydestä syöpään. Jossain tutkimuksessa oli malakiittivihreää löytynyt äärimmäisen harvoista kaloista, joita oli sillä käsitelty. Ilmeisesti kiellolla halutaan suojata enemmänkin kalojen syöjää, kuin kasvattamon henkilökuntaa joka pystyy suojautumaan aineelta asianmukaisesti.
9.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Räiskis - 13/7/2023 11:04:31
Syömisestä minäkin olen ymmärtänyt myrkytuksen saatavan mahtaa olla määrä melko pieni aikuisessa kalassa? Akvaariokaloille käytettävässä lääkkeessä malakiitti ainakin on vaikuttavana, kun akvaarioon sitä laittaa on vesi ihan vihreä ja ainakin joku vuosi sitten pulloissa luki malakiitti.
10.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Fuso - 13/7/2023 20:53:04
Tästä malakiitista vielä sen verran, että 80-luvun alkupuolella minulle kerrottiin, että jonkun kalanviljelylaitoksen työntekijä, joka oli käsitellyt säännöllisesti malakiittia, oli kuollut syöpään. Sen jälkeen malakiitti toimitettiin rakeina, jota oli helpompi käsitellä, kuin peltisäiliössä pidettyä malakiittimöhkälettä, josta 'louhittiin' tavaraa kylvetykseen. Mielestäni tätä malakiittiasiaa pitäisi vielä tutkia tarkemmin, jos sen käytöllä voitaisiin pelastaa järvilohi-istukkaat vesihomeelta Ihmisravinnoksi kasvatettaville kaloille saa kyllä syöttää kaiken maailman antibiootteja ym. lääkkeitä. Jos kalanpoikasta kylvetetään malakiittivihreällä käsitellyssä vedessä, niin en millään voi uskoa, että sen lihaksesta vielä vuosien päästä syömäkokoisenakin löytyisi kyseistä ainetta.
11.   [Vt] Vesihome vaan pahentaa tuhojaa...    Okkeri - 13/10/2023 21:19:09
Tilanteet elää... Hiitolanjoesta yrittivät eilen ja tänään saada risteytykseen kaloja. Nyt ei tarviikkaa lohia tappaa ja pelkkä maidin lypsy riittää. Ensimmäinen yritys tuotti yhden kojamon... Jos/kun lohet ilmaantuu paikoille toistetaan pyyntitapahtuma. Alustavasti ollut puhetta, että myös ensi syksynä pyydetään risteytys tarkoituksessa lohia.