Googlen käänös aiheesta:
1. Lohen virkistyskalastus on kiellettyä osa-alueilla 22–31. Kaikki vahingossa pyydetyt lohilajit on vapautettava välittömästi takaisin mereen.
2. Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan seuraavin kumulatiivisin edellytyksin:
a) harrastuskalastajaa kohden ei saa pyytää ja pitää enempää kuin yksi eväleikatun rasvalohen yksilö päivässä;
b) pyydettyään ensimmäisen rasvaisen lohen, josta on leikattu evät, virkistyskalastajan on lopetettava lohen kalastus loppupäiväksi;
c)Kaikki säilytetyt kalalajit on purettava aluksesta kokonaisina.
3. Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan osa-alueella 31 1 päivästä toukokuuta 31 päivään elokuuta alueilla, jotka sijaitsevat neljän meripeninkulman säteellä perusviivoista mitattuna.
4.Tämä artikla ei rajoita asetuksen (EU) N:o 1380/2013 19 ja 20 artiklan mukaisten tiukempien kansallisten toimenpiteiden soveltamista.
Käytännössähän tämä tarkoittaa rasvaevällisten ottamisen kieltämistä.Alkuperäinen juttu linkissä
Nyt alkaa jo ensi vuoden lohenkalastuksen säännöt hahmottumaan. Se nyt on jo ainakin ihan selvää ettei totaalikieltoa tule, vaan ainakin eväleikattuja saa pyytää seuraavasti:
Lohen virkistyskalastusta koskevat toimenpiteet osa-alueilla 22–31
1. Kielletään lohen virkistyskalastus osa-alueilla 22–31. Kaikki sattumalta saaliiksi saadut lohiyksilöt on päästettävä heti takaisin mereen.
2. Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan seuraavin kumulatiivisin edellytyksin:
a) yhtä virkistyskalastajaa kohti saadaan ottaa saaliiksi enintään yksi rasvaeväleikattu lohi päivässä;
b) virkistyskalastajan on lopetettava lohen kalastus loppupäivän ajaksi sen jälkeen, kun hän on saanut saaliiksi ensimmäisen rasvaeväleikatun lohen;
c) kaikkien kalalajien kaikki saaliiksi otetut yksilöt on purettava aluksesta kokonaisina.
3. Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan 1 päivästä toukokuuta 31 päivään elokuuta osa-alueella 31 alueilla, jotka sijaitsevat enintään neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista.
4. Tämä artikla ei rajoita asetuksen (EU) N:o 1380/2013 19 ja 20 artiklan mukaisten tiukempien kansallisten toimenpiteiden soveltamista.
Tämän lisäksi Suomi koittaa saada EU-komissiota heltymään, jotta eväkaloja voisi ottaa saaliiksi. EU:n kanta tullee olemaan ICES:in kannasta riippuvainen ja ICES on tunnetusti ollut aika tiukka linjauksissaan. Eli siltä suunnalta en hirveästi odottaisi. Näin ollen Amaan kalastus tullee olemaan pitkälti valikoivaa kalastusta, jossa eväleikattujen kalojen määrä on pieni.
Oma mielipide on, että merilohen CR kalastus on niin vieras käsite isolle osalle porukasta, että uudet säännöt johtavat väistämättä tilanteeseen, että joko sääntöjä ei noudeteta tai kalastus loppuu rajoitusalueilla. Luulen, että ensi keväänä tulemme näkmemään tai kuulemaan tuota ensimmäistä vaihtoehtoa sääntöjen noudattamisesta jättämisestä. Tätä uutta rajoitusta on usein kommentoitu toteamalla 'vaikea valvoa', joka omasta mielestäni ruokkii juuri tätä ajattelua, jossa evälohia roudataan veneestä illan hämärtyessä pakkaseen. Ålandin kalareissut olivat ikimuistoisia mutta aika aikaansa kutankin vai miten se sanonta meni.
Siis eihän tämä mikään uskonasia ole.Sunnuntaisin voi mennä kirkkoon,jos tuntuu että uskonasiat kiinnostaa.
Koko Ahvenanmaan lohikiintiö on juridisesti kestämätön.En nyt mene sen syvemmälle asiassa.
Palmusaarten 'Parlamentilla' ei ole tässä tapauksessa mitään sanavaltaa.Mutta katsotaan mitä tapahtuu lokakuussa...
1.' Lohen virkistyskalastus on kiellettyä osa-alueilla 22–31. Kaikki vahingossa pyydetyt lohilajit on vapautettava välittömästi takaisin mereen.'
3.' Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan osa-alueella 31 1 päivästä toukokuuta 31 päivään elokuuta alueilla, jotka sijaitsevat neljän meripeninkulman säteellä perusviivoista mitattuna.'
Eli tuo alue on n.Kokkolasta pohjoiseen.
Eri asia on tietysti,että kuka lähtee jahtaamaan eväleikattuja...No kuten sanottu ollaan viisaampia lokakuussa.
Lakitekstit on vaikeita tulkita, etenkin kun ne ovat ei natiivilla kielellä.
SVK:n kalatalousasiantuntijan näkemys menee näin:
'Lopullinen päätös tulee lokakuun lopulla. Ehdotus käy vielä kansallisen kierroksen läpi ja sen menee vahvistettavaksi komissioon. Tämän hetkisen esityksen mukaan lohen kalastus kansallisen säätelyyn mukaan (neljän mailin rajan sisällä) loppuisi Ahvenanmaalla ja Selkämerellä. Saaliiksi saisi ottaa vain 1 eväleikatun lohen.
Kesäisessä kannanotossaan SVK ja Euroopan vapaa-ajankalastajat vaativat kalastuksen jatkamista ko. alueilla ja keinotekoisen neljän merimailin rajan poistamista.'
Tässä vaiheessa luotan eniten tähän. Ja onneksi voi aina lähteä uistelemaan taimenta ja nokkahaukea. Pitää vaan toivoa silloin ettei ota lohi kiinni...
Oisko samaa luokkaa kuin yleensä Ahvenanmaalla ollut viime vuosina, 10-20%. Eikös se vaan kerro siitä, että luonnonkantaa on paljon suhteessa istutettuihin?
Jos/kun vapaa-ajan kalastus jatkossa saa kohdistua vain eväleikattuihin kaloihin tulee se varmaan näkymään Ahvenanmaan matkailussa. Oma arvio on että 40-50% jättää lähtemättä 'olemattomia kaloja vapauttelemaan'...
Itselle ei kalastus ole niin saalisorientoitunutta. Pääasia että pääsee hyvässä porukassa lohta yrittämään ja saalis on sitten bonusta. Saalista se on vapautettukin lohi.
' Tämän hetkisen esityksen mukaan lohen kalastus kansallisen säätelyyn mukaan (neljän mailin rajan sisällä) loppuisi Ahvenanmaalla ja Selkämerellä.'
Tuosta puuttuu Merenkurkku.SVK:n asiantuntemus on ollut perinteisesti ko.asioissa lähellä nollaa.
Lukaisin juuri tuollaisen:
När det gäller laxkvoterna minskar de med 15 procent till 54 000 laxar i egentliga Östersjön och fisket begränsas till Bottenviken. Också här är orsaken svaga bestånd.
'Jag är allt mer oroad över de konsekvenser Östersjöns försämrade ekosystem har på fiskebestånden och de många näringskedjorna som är beroende av dem. Nödvändigheten av att vidta åtgärder blir allt mer tydlig för varje år. Vi måste vidta åtgärder så att lokala fiskare igen kan förlita sig på hälsosamma fiskbestånd för sin utkomst', säger EU:s miljö- och fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius från Litauen i ett pressmeddelande.
Eli kalastuskomissaarin pressi...
Turha toivo,jos nämä nyt menevät läpi,että nuo SVK:n ym:den järjestöjen 'toivotaan,toivotaan' jutut menevät läpi.
Nuo kiellot ja rajoitukset ovat niin historiallisen kovia,että uistelijoille nyt aivan viimmeksi annetaan lisää siimaa.
Mutta se nyt sitten nähdään.
Isomuksien vapauttamisesta ei ole kokemusta. Taitaa itsellä olla isoimmat vapautetut 14 kg luokkaa ja sitä pienempiä toista kymmentä. Me ollaan toimittu jokseenkin näin:
Minun veneessä on aika iso Coleman takakannella. Sinne mahtuu isokin kala mutkalla. Ollaan toimittu niin että vettä sinne ja kala haavilla Colemaniin, koukun irroitus ja kun valmista yks ukko nostaa kalan Colemanin kannen päälle, jossa pituusmitta, jos tarve niin otetaan kuva ja kala samalla liikkeellä veteen. Koukun irroituksesta veteen päätymiseen menee ehkä 30 sek. Jatkossa saattaa mukana kulkea myös punnituspussi. Joskus myös vapauttaminen on tapahtunut vedessä, kalaa veneeseen nostamatta. Mutta koen tuon Colemanin turvallisemmaksi sormille. Pienempien kalojen kanssa on käytetty kumihavashaavia, isot saattavat mennä läpi siitä...
Varmaan kaikki tyylit on parempia kuin että nostetaan kala veneen pohjalle sätkimään.
Juuri näin kuvittelinkin. Omassa Finnmaster WA, ssa ja varmaan
monen muunkin veneessä alkaa olla takatila tupellaan jos sinne
+100l kylmäboksin ahtaa ja vielä pitäis pari-kolme ukkoakin sopia.
Tästäsyystä esim 1 kala/vene per päivä maistuisi huomattavasti paremmin.
Mulla kun ei ole mitään muita istuimia tai tarvikelaatikoita takakannella, niin sillä ei mitenkään vie tilaa miltään muulta.
Ljungan joen kantaa varmaan ICES haluaa suojella ja vasta sen yläpuolella saa pyytää eväkaloja. Itse olen varsin tyytyväinen että pääsee kalastamaan, eikä totaalikieltoa tullut. Mutta ymmärrän toki että tässä on monenlaisia näkökulmia.
Entä onko kukaan koittanut miten irroitaminen onnistuu kalan ollessa haavissa vesirajassa veneen ulkopoulella?
Näin vältettäisiin tuo takatilantappaja pienemmissä veneissä.
Olen ymmärtänyt, että Ahvenanmeren saaliskaloista n. 90% evällistä kalaa ja eväleikattua se 10%
Jos noilla säädöksillä mennään ja tulevaisuus tuo nuo oletetut rajoitukset/ja epätodennäköiset mahdolliset höllennykset niin Ahvenameri on sitten se kaikkein suurin - jopa ennätyksellisen suuri - Pyydä ja päästä lutakko ! ! !
Onko näin ?
V-P M
Eikä pelkästään Ahvenanmeri, vaan eväleikkaussäännöt on olleet ainakin ruotsalaisilla jo vuosia ja käsittääkseni myös tanskalaisilla jo pitkään. Ruotsalaisia onkin tullut Ahvenanmaalle kalastamaan, ettei tarvitse eväleikkaussäännöstä välittää. Lähtösatama kun on ratkaissut.
Onko nyt siis kyse vain ensi vuodesta? Kyllä meijän venekunnalle tullee välivuosi ja loppuu käynnit varmaa kokonaan jos pysyväksi jää... Koitetaan etsiä muita elämyksiä vaikka vaikee noita kyl on muilla korvata...
Tuo on tietysti yksi näkökulma. Joku toinen voi olla sitä mieltä että on hyvä turvata että jokiin pääsee riittävä määrä lohia kudulle. Varmaan kaikilla hyvässä muistissa tämän vuoden alhainen nousijamäärä. Joo, ei vapakalastaja ole suuressa roolissa asiassa, mutta hankala on vaatia ammattikalastajille rajoituksia, jollei niistä osa koske myös vapaa-ajan kalastajia.
Vuosi kerrallaan kalastussäännöt tehdään, koittaen huomioida kalakannan vahvuuden. Hankaluutena on ollut että ICES:n suositukset tuntuvat tulevan vuoden tai kaksi jälkijunassa, kuten nyt silakan suhteen. Kanta on jo vahvistunut kun sillekin suositeltiin pyynnin lopettamista kokonaan.
Jotenkin on vaikea nähdä että eri maissa olisi kovin erilaiset kalastussäännöt esim. lohen suhteen. Osittain samoja kantoja kuitenkin pyydetään.
Monista väliaikaisista ratkaisuista on tullut pysyviä. Ja eiköhän nuo suomalaisten tekemät eväleikkaukset ole olleet jonkinlaista valmistautumista ennalta tilanteeseen? No, mutta vielä ei EU ole ICES:n äänellä viimeistä sanaa sanonut...
Kannattaa pysyä keskustelussa oikeissa termeissä, joka tässä tapauksessa on valikoivakalastus, jos eväleikattuja ei ole tarkoitus vapauttaa.
Laittomalle kalalle kun laitetaan kunnollinen hinta, niin jo vain lainkuuliaisuus kasvaa huimasti. Ihan pistokokeina tehty valvonta on tehokasta kun sana kiirii että valvontaa on. Tehokkain valvoja on toinen kalamies. Nämä on kuitenkin sen verran pienet ympyrät, että tuskin kukaan haluaa tietoisesti tulla leimatuksi mulkuksi...
Jos homma ei toimi, niin valtiovalta ei ensi vuodella laittaa vaikka totaalikiellon. Joten en suosittele olemaan määräyksistä piittaamatta.
Kumma jos ruotsalaiset ovat tähän oppineet, mutta suomalaisille olisi ylipääsemätöntä. Noh, kalastuskulttuuri on kyllä Ruotsissa sellaiset 50 v meitä edellä...
...tottakai määräyksiä pitää noudattaa ja elää maassa maan tavalla... Mutta ei ne ruotsalaisetkaan ole sitten kaikkea oppineet jos tulevat Ahvenanmaan puolelle kalaan kiertääkseen säädöksiä...
Tyhjän pyytäminen onnistuu Ahvenanmerellä herkästi muutenkin ja jos siihen vielä lisätään saaliskalaksi evällinen vapautettuva kala niin minä ainakaan en tunnustaudu tuon pyyntikultuurin kannattajaksi ja tilaa jää muille...
Hektistä on... Yksi huono lohilaskurivuosi tietämättä mikä tilanne on pääaltaalla 2-4 muulla lohen ikäluokalla niin tehdään jo lähes totaalikielto uisteluun jossa saalismäärä Ahvenanmeren osalta on 1000 lohta ? - hektistä on -
V-P M
Pahoittelut että meni CR ja valikoivakalastus käsitteet sekasin. Ketjun lukijat eivät varmasti ymmärtäneet lainkaan mitä tarkoitin ja hienoa Timo että puutuit epäkohtaan heti vahvalla kädellä. kiitos.
Kulttuuri muuttu yleensä hitaasti ja varmasti vuosien saatossa tätä nykyistä mallia, jossa kaloja on aika huolettomasti pamputeltu ja sullottu useampaan mukana olleeseen arkkupakkaseen, pidetään jopa ehkä koomisena toiminteena. Tottakai myös minä toivon, että sääntöjä noudatettaisiin ja toivon lohelle parempia vuosia tulevaisuudessa. Sen verran olen kuitenkin nähnyt vuosien varrella (myös pienen porukan lohenuistelussa) sääntöjä rikottavan tai kierrettävän että osaan olla realistisen epäilevä lähivuosien toimintaa kohtaan. Tässäkin aiheessa on varmasti pieni ja aktiivinen sekä äänekäs porukka, joka vannoo valikoivan kalastuksen ja uusien rajoitusten nimeen mutta se ei ehkä edusta koko harrastajakunnan ajatuksia. Ja tuskin tänne nyt kukaan tulisi julkisesti sanomaankaan, että pamppu saattaa heilahtaa jos 5 tyhjän vetopäivän jälkeen yksi evällinen lohi tulisi kyytiin. Kuten tässäkin ketjussa joku totesi 'vaikea valvoa'
Omaltaosaltani voin todeta, että Ålandin reissut oli tässä jos rajoitukset/kiellot toteutuvat. Voin tunnustaa että itse olen sen verran saalisorientoitunut, että jos minulle riittäisi vain hyvässä porukassa vietetty kalastusviikko, niin tekisin sen helpomman kaavan mukaan vaikka omalla mökilläni kavereiden kanssa.
Samaistan ruotsalaisten toiminnan verosuunnitteluun, kummassakaan ei tapahdu mitään laitonta. Käytetään vaan laissa olevia porsaanreikiä hyväksi.
Meille Saimaalla kalastaville eväleikkaussäännöissä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, ja ihan samassa suhteessa sielläkin on eväleikattuja. Merellä vaan kalat on isompia ja vapauttaminen hyvässä kunnossa haastavampaa. Meillä on eväleikattuja ollut Ahvenanmaalla 0 ja 3 välillä reissussa. Isoin ollut 18,9 kg
Onhan siinä ero. CR-kalastus kun voi perustua lakiin joka määrää vaikka kaikki lohet vapautettavaksi tai sitten henkilön omaan vakaumukseen olla tappamatta tietoisesti yhtään lohta.
Ja ei kai eväkalan teurastaminen ole rahamiehille mikään ongelma. 3 470 € näkyy olevan korvaushinta. Itsensä kun ilmiantaa viranomaisille ja maksaa seuraamukset, niin en minä hirveesti moiti. Sakot varmaan tulee vielä lisäbonuksena.
En myöskään jaksa olla pahoillani jos/kun veneet Amaalla vähenevät ja uskoisin että ensimmäisten joukossa jäävät pois ne veneilyliikennesääntöjä osaamattomat. Tämä nyt on asian positiivisin puoli, mutta en muuten eväleikkaussääntöä toivo. Olisihan se mukava joku syömäkala reissusta saada, mutta pieneen Lottovoittoon rinnastettava tuo eväleikattu taitaa olla. Itselle kyllä riittää ne elämykset rullansoittojen muodossa ja ruokaa saa kaupastakin. Tiedän että monet ajattelevat toisin ja he ovat mielipiteessään vähintäin yhtä oikeassa.
Veneilyliikennesääntöjä tuntemattomat kokevat ruuhkatilanteen stressaavampana kuin kokeneemmat veneilijät ja jättävät lähtemättä kokonaan? Tämä korostuu sumussa kun ollaan ilman tutkaa liikkeellä.
En kyllä vieläkään saa kiinni tästä yhtälöstä. Tässä ketjussa on keskusteltu kalastajien vähenemisestä nyt jos uudet rajoitukset tulevat voimaan ts. osa porukasta ei halua lähteä Ålandiin vapauttelemaan ja pyytelämään olemattomia lohia. Tähän kontekstiin kirjoitit:
' ...uskoisin että ensimmäisten joukossa jäävät pois ne veneilyliikennesääntöjä osaamattomat.'
Allekirjoitan kyllä täysin ajatuksen, että tapahtumissa missä on paljon veneitä, mukaan mahtuu varmasti eri tasoisilla kyvyillä (ja elektroniikalla) varustettuja kippareita/veneitä. Tämä johtaa varmasti siihen, että vesillä ajoittain tulee ei toivottuja tilanteita. Tämä tosiasia tuskin rajoittuu vain Ålandin vesille keväällä.Tämä sanottuna en kuitenkaan näe millään tasolla yhtäläisyyttä halulla toteuttaa valikoivaa kalastusta ja veneilyliikennesääntöjen osaamisella.
Nyt sitten on sellainen tilanne, että mikäli rajoitteet ja eväleikattu on ainoa mitä saa ottaa voin sanoa, että meidän porukka osa käynyt Kivellä yli 20 vuotta ja itse reilu 15 vuotta kolmella tai kahdella veneellä, niin ei yhteenkään veneeseen ole tullut rasvaleikattua kalaa.
Näin ollen jää kyllä Kongo väliin. Taitaa myös jäädä kevään aikana aika paljon euroja jäämättä Kongoon (mm. majoitus, kaupat, polttoaineet) todennäköisesti puhutaan 3-4 miljoonasata eurosta + laivayhtiöt tähän päälle......
Järkevänä näkisin yksi lohi/ vene / päivä olisi järkevin ratkaisu.
'Järkevänä näkisin yksi lohi/ vene / päivä olisi järkevin ratkaisu.'
Juuri noin.Tämä asia ei ole taputeltu ammattipyynnin osalta,eli keväällä selviää,hyväksyykö ICES lisätoimet.Suomi on ilmeisesti kirjoittanut Joulupukille.Niin härski tuo Valtioneuvoston kanta on.Puhuvat Ruotsalaistenkin puolesta.
'Lisäksi pyritään siihen, että vuoden 2023 ratkaisun tavoin muut Itämeren jäsenvaltiot sitoutuisivat siirtämään hyödyttömiksi jäävät lohikiintiönsä tarvittavilta osin ylläpitämään Suomen (ja Ruotsin) rannikkokalastusta.'
Tuskin uistelijoille mitään helpotuksia tulee...
Tuo Valtioneuvoston kanta nyt on aivan karmea.Ruotsissa ollaa pikkuhiljaa havahduttu Suomen Luken pelleilyyn.No aika näyttää,mikä on lopputulema.
Eipä minullakaan olisi mitään kala/päivä/vene kiintiötä vastaan. Piti ihan kaivella, niin 2020 oli viimeisin useamman kalan päivä. Sen jälkeen ei olisi ko. säännöllä ollut rajoittavaa vaikutusta.
Lohi/päivä/vene tai 10Kg/pvä/vene olisi mielestäni Ok.
Kyllähän noita useamman kalan päiviä meille on osunut muutamia
2020:
4,5Kg, 17Kg
4xtärppi ylös 13Kg ja 11Kg
2021:
12,5Kg, 7,5Kg, 12,8Kg + tuplatärpistä 1 karkuun
10,8Kg, 18,4Kg, 15,5Kg
18Kg:n jälkeen kaveri sanoi että meillä on liikaa kalaa, lähetään rantaan. Tokaisin että vedetään tosta edessä oleva paikka ja sitten laituriin ... vartin päästä hän väsytteli näppisiimalla 15,5kg:n :-)
Toki tyhjiäkin päiviä mahtui 2021 pari.
Me toivotaan ja halutaan, mahtaako miten käydä? Varmaan maakuntahallitus maasuttaa ja ajaa omiensa asiaa. Syötit olis pakkasessa, saa nähdä missä ne käytetään?
Yks lohi/päivä olis ihan ok.
Kuulemma tammikuussa AIKAISINTAAN on saatavissa lisää tietoa. Monelle jolla on Vänern vaihtoehtona painaa aikataulut päälle mökki- ja laivavarausten kanssa? Alkaa kuulemma mökit olla Vänerin rannalla jo aika hyvin bookattu. Sinne jonnekin muodostuu uusi 'Santikan ruuhka' :D
Meilläkin tilaa kavereitten mökissä jos sinne lähtö. Toiveissa ykkösenä Ahvenanmaa! Jotenkin eväleikattujen kalastaminen vaan ei houkuttele, jotain pitäs kyllä kotiinkin saada, ihan pelkillä elämyksillä ei sinne viitti lähtee.
Enpä jaksa uskoa että ihan kauheita muutoksia kivelle lohen pyynnissä tulee. Eiköhän ahvenanmaan itsehallinto oikeus onnistu jollain pykälällä kumoamaan eu ehdotukset....tulee varmaan vastaan jollain rajoituksilla että kaikki on tyytyväisiä, mun veikkaus on et eväkalan saa edelleen ottaa. Mutta aika näyttää, matka varattuna joka tapauksessa.
Juuri näin.Palmusaarten itsehallinolla ei ole mitään toimivaltaa,tässä tapauksessa.
Kuten kaikki tietävät,niin rannikon lohenkalastajilla on henkilökohtainen lohikiintiö,eli ns.pantalohet.
Ahvenanmaalaiset eivät tätä järjestelyä tahtoneet.No tämä surullisen kuuluisa neuvotteleva virkamies ministeriöstä junaili Ålantiin oman lohikiintiön.Oliko se n.+ 5 000 lohta,tai jotain sinnepäin.Olisiko tästä kiintiöstä sitten mahdollisuus irroittaa esim.500-1000 lohta matkailukalastukseen.
Silloin taas tietysti törmätään näihin eväleikattuihin,joita ei tuolla alueella juurikaan ole.Eli onko tuokin yhtälö mahdoton.
Miksi nousijoissa sitten ei ole noita eväleikattuja,vaikka näitä velvoiteistukkaita istutetaan Perämeren jokien suille jne.Tuskin niitä edes eväleikataan,eli ei ihme että eväleikattuja lohia ole,lukuuottamatta harvoja Ruotsin puolen eväleikattuja lohia,joita saadaan silloin tällöin...
Kuten sanottu tuo Valtioneuvoston kanta on aivan tolkuton.Koko teksti koskien lohta on täyttä Ku..tusta.
Siinä nämä MMM:n virkamiehet muka alan asiantuntijoina vetävät politikkoja sekä tätä Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön asiantuntijaa+WWF asiantuntijatyöryhmään kuuluvaa kuin pässiä narussa.
Ei pojat, tähän ei ikinä saada mitään tolkkua,ennenkuin kaikki kalastusasiat siirretään jollekkin toiselle ministeriölle.
Näinhän se on, sekasotkua koko touhu. Laivamatkakin varattu ja maksettu, mustaperjantai hinta sellainen ettei korkeelta putoo vaikka jäis käyttämättä. Ahvenen kalastus olis joskus mielenkiintoista käydä kokeilemassa tuolla? Viime kesänä vaimon kanssa käytiin turistimatkalla mutta en Henriltä saanu ostettua päiväreisua ahvenen jigaamiseen, sillä muita kiireitä. Suomella kun pitäs pärjätä, varsinkin kun jotain muuta kun hyvänpäivän toivotuksia ja diipadaapaa jutella. Muut sen ehdottamat oppaat ruotsi/englanti kielellä.
Tämä soppa porisi myös viime vuonna. Muistanko oikein. Jos oltaisiin rapakon takana viime kesän nousumäärillä kaikki pyynti olisi seis. Uistelu mukaan lukien. Jos nyt pyynti kielletään oliko se kiveltä - merenkurkkuun voi vain arvailla miten käy näille kalastajakohtaisille pyytämättä jääneille lohille. Kiintiön siirto ylempänä pyytäville on käsittääkseni mahdollista. Se siitä suojelusta sitten. Kesäkuun loppupuolella alkava pyynti säästäisi tietty isoimmat pääparvet jokeen. Mitä tulee näihin eväleikkauksiin niin uskon , että ne kyllä tehdään asianmukaisesti. Ainakin velvoiteistukkaat tarkastetaan ja raportoidaan erä kohtaisesti. Se että niitä ei ole johtuu muista jutuista. Viime keväänä muutamat venekunnat olivat leikkolohia saaneet. Itse pidän sellaista lähinnä sadun taruolentona kun niitä ei tässä 25 vuoden aikana ole osunut omiin pyytöihin kuin 2 yksilöä. Se että irrotetaisiin kiven lohikiintiösta vaikka tuhat lohta vapamiehille olisi järkevää. Valvonta on mahdonta mutta ammattipuolella käytety merkkipanta helpottaisi tässäkin kohtaa. Eikä lienee kenellekään kynnyskysymys jos lohen pyyntiin on haluja.
Eli nyt menee arvailuksi...
Tuo kielto välillä Åland-Merenkurkku tuskin menee läpi.Joitakin viilauksia pyynnin aloittamiseen saattaa tulla.Eli nämä ensimmäiset suuret nousijat pitäisi säästää pyynniltä( Geneettisesti arvokkaimmat lohet)
Pelkästään Iijoen+Kemijoen alueen merilohi - istutukset ovat yli 900 000 +plus muut päälle,esim.Oulujoki jne.Eli lähennellään liki miljoonaa eväleikattavaa.
Mistähän löytyy sakki tuohon hommaan.Sen tiedän,että jo n.20 vuotta sitten olisi eväleikkaukset pitänyt aloittaa.
Pikakyselyn tulos tuonne Pohjoiseen oli:'En tiä'Jos tuollainen määrä kalaa eväleikattaisiin,niin pitäisi kait sen nyt näkyä myös saaliissa.Eli ei kai ne ilmaankaan katoa.
Ahenanmaata vastapäätä Ruotsinpuolella saadaan eväleikattuja,jotka esim.matkalla Dalaälviin.Naapurimaassa onkin pitkät perinteet eväleikkauksista.
Suomessa ammattipuolen edunvalvojat,mimisteriö etunenässä on ko toimenpidettä vastustanut,vuosikaudet.Kenellekkään ei varmasti ole epäselvää miksi.
Vielä viimeiseksi.Millä juridisella oikeudella ammattikalastajilla on oikeus kalastaa näitä rasvaevällisiä lohia ja mihin perustuu Ahvenanmaalle ministeriön toimesta räätälöity oma lohikiintiö.
Mutta huh,se siitä tällä kertaa.
Kyllä. Kun ei tiedä mitä kulisseissa suhmuroidaan. Itsekkään en usko ko alueen pyyntikieltoon. Siinä samalla on sitten kyllä hyväksyttävä uistelijoiden muutama sata pamputettua lohta. Ruotsalaiset ovat kyllä onnistuneet kalanviljelyssäkin paremmin kuin suomalaiset. Sen ovat nähneet vjärvillä käyneet. Kalkuloin tuota eväleikkaus hommaa. On siinä jännetuppitulehduksen vaara tietysti olemassa isommallakin sakilla tehtäessä. Kylmää märkää ja puuduttavaa hommaa omienkin kokemuksien perusteella.