Lueskelin Kipparilehden jutun veneen/moottorin anodeista. Aika hämmentynyt olo oli lukemisen jälkeen. Jotkin materiaalit toimivat aivan erilailla merellä tai järvellä, kuten esim. magnesium.
Jutussa oli myös kuva tosi pahaksi syöpyneestä Evikan alapäästä.
Minäkin hämmästelin tuota Kipparin anodijuttua, taisi olla jo jossain viime kevään numerossa. Hyvä kun nostit pöydälle.
Olisi mukava kuulla veneilijöiden henkilökohtaisia kokemuksia näistä syöpymisjutuista. Tuon jutun perusteella niitä luulisi löytyvän ihan yllin kyllin.
Eikös tuossa Kipparin jutussa tullut esille vanhat suositukset anodimateriaaleiksi:
- magnesium järville
- alumiini järvi+meri
- sinkki suolaveteen
Perämoottoreihin kai on alumiini ja sinkki vaihtoehtoinen anodeiksi. Ilmeisesti sinkkiä on useimmiten alkuperäiset ?
Alumiiniveneissä voi olla rungolle omat anodit esim perälaudassa pyöreä magnesiumanodi, kun järvivesi on pääasiallinen käyttöpaikka. Se kai uhrautuu enimmäkseen kun perämoottorin alkuperäiset sinkkianodit ei juuri näytä kuluvan.
Vaihdoin yammuun lohkon anodit n. 2000tunnin kohdalla ja kaikki mureni käsiin. Kuitenkin ehjinä tuli ulos mutta oli jo aika vaihtaa. Ne taitaa olla vesi kanavassa yms. Pelkästään järvessä ollut. Trimmin Anodi syöpyy nopeiden, pari kesää ja vaihtoon.muuten ei ole syöpynyt mistään.
Mulla tulee keväisin aina pari viikkoa Ahvenanmaalla ajoa, muuten järvikäytössä kone. Kone on -14 mallia ja olen ostanut siihen 2-3 vuoden välein Suzukin huoltokitin. Se on minusta järkevästi hinnoiteltu (109 eur) ja sisältää muiden vaihdettavien kulutusosien lisäksi moottorin anodit vesikanaviin. Saattoi mennä ensimmäinen vaihto tuonne 4-5 vuoden paikkeille, niin aika syöpyneet ja murenevat oli anodit. Sen jälkeen olen vaihtanut vähän tiheämpään.
Lähinnä tuo yllätti miten nopeasti magnesium kuluu merikäytössä. Sanottiin siihen tyyliin, että jopa niin nopeasti että saattaa suojattava kohdekin alkaa kulumaan.
Tämä nyt tuli itsellä vähän yllätyksenä kun tilasin sen Suzukin huoltokitin mukana magnesium anodin trimmille. En taida pitää kiirettä sen vaihdolla, kun kausi alkaa merellä. Niin vanhan harjaus ja kontaktien tarkistus. Magnesium-anodin voi sitten vaihtaa mereltä palattua.
Kokemusten perusteella (Tampereen Pyhäjärvi) voin suositella.
Vaihdoin uuteen bf50 Hondaan viime kesänä magnesiumiset ulkoiset uhripalat sinkkisten tilalle ja äsken 200h huoltoa tehdessä näin ensimmäisen kerran miltä toimivat palat näyttävät. Pinta oli ihan ruvella ja palat oli selkeästi kevyemmät uusiin verrattuna. Jos tuota tahtia kuluvat niin ensi kesänä on vaihdon paikka. Edellisten Hondien sinkkisiä harjailin tunnollisesti huolloissa puhtaaksi, mutta levän poistin jälkeen näyttivät ihan uusilta l. eivät olleet tehneet yhtään mitään.
Hassua sinänsä kuinka hankala on löytää järvi-Suomessa magnesiumipaloja, itekin jouduin omani lopulta tilaan uk:sta.
Itsellä on nyt parina vuotena ollut alumiini anodit. Veneen pilssiin on jäänyt Ahvenanmaan reissulta alumiinisia juomatölkkejä. Ne jotka ovat olleet pilssiveteen kosketuksissa ovat tässä vaiheessa kesää syöpyneet puhki. Tänään pelastin siltä kolme ehyttä tölkkiä ja kolme oli puhki. Mistäkö sähkövirta löytää lasikuituveneen pilssiin? No, messinkisen pohjatulpan kautta... :)