Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Purjevene ja väistämissäänöt.

Takaisin keskustelualueille
1.   Purjevene ja väistämissäänöt.    lamisil - 24/7/2023 20:21:21
Oltiin viikonloppuna kisoissa. Vetopaikkamme sijaitsi valitettavasti osittain väylällä, joten viritimme kelkkaplaanarit mahdollisimman kapealle ja aloimme laskea uistimia. Pian näin kulusuunnastamme tulevan purjeveneen muutaman sadanmetrin pääsä. Oltiin juuri reimareiden välissä ja väylällä leveyttä tässäkohdin ehkä parisataa metriä. Otin kurssin mahdollisimman oikealle kulkusuunastamme minkä eteentuleva reimari vain myöten antoi ja oletin purjeveneen kipparin tekevän samoin, tilaa hänellä kyllä oli. Kippari kuitenkin ajoi vaan enemmän meitäkohti ja hänestäkatsoen väylän vasempaanlaitaan, eikä meillä ollut enää mahdollisuutta väistää enää yhtään oikealle vastaantulevan reimarin vuoksi. Jyräsi sitten vehkeittemme yli. Vielä ennen törmäystä huusin: väistä vähän emme pääse enempää oikealle, ei vastausta. Törmäyksen jälkeen huusin: etkö voinut yhtään väistää, oli kommentti, ei tätä niinvaan käännellä. Olen ymmärtänyt että kohtaavat alukset väistävä kulkusuuntaansa oikealle ja niin myös tein. Onko purjeveneillä erisäänöt, vai ovatko todella niin ohjauskyvyttömiä etteivät voi väistää? Purjeveneellä oli myötätuuli ja tilaa sekä aikaa kyllä kohdata meidät. Silti kippari vaan leikkasi kokoajan kulkusuunnassaan vasempaan ja meitä kohti.
2.   [Vt] Purjevene ja väistämissäänöt.    tkorkka - 24/7/2023 22:34:15
On niillä erioikeudet kun ovat purjeilla liikkeellä. Moottorilla ilman purjeita on samat säännöt.Purkkareiden kipparit tietävät hyvin että muiden kuuluu niitä väistää kun ne ovat räteillä liikkeellä, eivät ujostele käyttää häikäilemättä oikeuttaan. Kyllä se vähän niin on, että kun purkkarin näkee räteillä samalla selällä, niin melkein tietää että sitä pitää vielä väistellä. Kannattaa jos vaan mahdollista ottaa kurssi pois päin...
3.   [Vt] Purjevene ja väistämissäänöt.    tkorkka - 25/7/2023 11:26:30
Sellainen lisäys että vesillä ei ole kuin erilaisia väistämisvelvollisuuksia, päälle ajooikeutta ei ole kenelläkään. Kaikki ovat velvollisia estämään törmäyksen.
4.   [Vt] Purjevene ja väistämissäänöt.    Räiskis - 25/7/2023 15:55:08
Tuo taitaa rättippaateilta unohtua, joskus meinas tulla ihan päälle Näsijärvellä, joku olutpullo saatto lentää silloin, ei menny pullot ohi edes, matkaa oli niin vähän. Eikä edes päät kääntyny eikä vittuiluun vastannu?