Vetouistelu - näytä koko keskustelu

Keskustelut

Ahvenanmaa -24

Takaisin keskustelualueille
1.   Ahvenanmaa -24    kilkki26 - 3/1/2024 11:03:20
Löytyykö jostain vahvistettua tietoa kalastusrajoituksista Ahvenanmaan merialueella ensi kevään ja kesän osalta?
2.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tkorkka - 3/1/2024 12:26:41
Ei ole mitään uutta tietoa täällä esitetyn lisäksi. ICES antaa aikaisintaan tämän kuun aikana lausunnon lohenkalastuksen järjestämisestä. Tämän perusteella EU:n komissio pysyy nykyisessä näkemyksessään tai muuttaa sitä. Itse en usko mihinkään lisäkiintöihin Ahvenanmaalle tai Suomelle. Säännöt nykyisellään kuitenkin sallivat eväleikattujen kalastamisen päiväkohtaisten kiintiöiden puitteissa.
3.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Vee-Pee - 6/1/2024 16:16:12
...ensi viikolla lähtee maili majoituksen yhteistyökumppanille... Harmi... - - paikallinen matkailuyrittäjä on siihen syytön, että peruutuksia tulee toinen toisensa jälkeen - - Valikoiva kalastus on ihan jeesss... Mutta tässä tapauksessa ei ole enää siitä kysymys... Jos Tämä Ahvenanmaalla kalastaminen on Suomessa liikaa niin sitten pitäs olla kaikki muukin kalastus lohen osalta... V-P M
4.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tulkkumuuri - 6/1/2024 20:07:28
Käykö siellä porukka pääosin ruokaa kalastamassa vai reissussa? Oon vähän hämmästelly miten paljon porukka puhuu että ei enää lähde jos rajoitukset sitä ja rajoitukset tätä. Mulle itselle on täysin yhdentekevää onko kalaa vakumoituna pakkasessa kotiin lähtiessä. Jonkunlainen lisä toki. Työkavereille tuntuu maistuvan :) Ruokakalana ei mun mielestä mitenkään hääviä jos vertaa vaikka vääneriläiseen.. Reissussa syötynä maistuu kyllä. Nätti evällinen ja onnistunut vapautus kelpaa mulle. Kokemuksia, hyvää seuraa ja hienoja olosuhteita. Kelpaa mulle. +13kg ruokakalaksi ei oikein enää kelpaa.
5.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Vee-Pee - 6/1/2024 21:43:09
...Ahvenamereltä todennäköisyys saada alkukaudesta eväleikattu lohi on lähes mahdotonta... ...kauden edetessä tulee myös pienempää kalaa joissa löytyy eväleikattua mutta todennäköisyys on edelleenkin pieni... ...oliko jollain tarkempaa tilastoa tälle kuulostelupuheilleni ? ..Jos ahvenamerelle kalaan mennään ja edes se satunnainen kala ei tarjoa ryhmän Kokkimestarille työtä niin päin persettä on silloin hommat . . . Jokaiselle meistä joka on vuosikymmeniä harrastanut uistelua lohikalojen perässä niin on toki selvää, että saaliin ja ruuan takia tätä ei tehdä . . . - mutta rajasa kaikella _ V-P M
6.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Räiskis - 6/1/2024 22:24:27
Reisussa ollaan kalastamassa ja saalista siis myös syödään. Jokainen voi tietty olla mitä mieltä haluaa, mausta oma mielipide kyllä ehdoton Ahvenanmaan lohelle, on tuota Veneriläistäkin tullut syötyä, aikaa viimeisestä Ruotsin kalareisusta kyllä aikaa mutta onko siellä lohi muuttunut sitten paremmaksi, en siihen osaa sanoa. Aikanaan lohet oli valtavan rasvaisia, vatsarasvoja leikattiin paljon pois, kalat säilyi myös paljon huonommin ilmeisesti juuri siitä johtuen? 'Kettumettällä' aikanaan tuli käytä ampumakavereitten kanssa talvisin yks viikonloppu, ei kettuja ammuttu, edes aseita pussista otettu, itellä ei koskaan edes mukana. Ryypättiin, saunottiin, laulettiin, hauskaa sekin silloin oli, yks viikonloppu talvella. Saalis ei silloin ollut edes mahdollinen, ketut varmaan kiersi paikan kaukaa.
7.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tkorkka - 7/1/2024 12:50:06
En nyt osaa hahmottaa miksei niitä eväleikattuja siellä olisi samaan tapaan alkukaudesta, kuin kauden edetessäkin. Ihan samalla tavoin ne kasvaa isoiksi kun evälliset. Kuvassa vähän kookkaampi eväleikattu.
8.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tulkkumuuri - 7/1/2024 1:18:27
Ohi aiheenhan tämä alkaa paukkua kovin mutta juuri tuo kalan 'rasvan puute' tekee merilohesta mun makuun kuivan ja 'mauttoman'. Vähän pitää savustaessa tiristä niin on parempaa.
9.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Welax2 - 7/1/2024 12:28:12
Kyllä molemmat kalat on rasvasia..olen käynyt monet vuodet putkeen molemmissa paikoissa keväällä. Molempien paikkojen kalat menevät pakkasessa nopeesti huonon makuseksi. Tosin ahvenanmaan lohi menee vielä nopeemmin, tiedä sit mistä johtuu. Värnerin lohi on vuodesta toiseen hyvän makuista, ahvenanmaan lohi taasen ei. Varmaan johtuu siitä mitä meressä syö. Viime kevään merilohet oli kyllä poikkeuksellisen hyvän makusia myös pakastuksen jälkeen. Kyllä meidänkin reissuun kuuluu myös lohen valmistus ruuaksi mahdollisimman monella tyylillä. Tuoreena kala on huippu evästä. Mutta eipä se vaikuta meidän lähtöön sinne saa sitten evällistä ottaa tai ei.
10.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Welax2 - 7/1/2024 13:07:34
Juu, kyllä niitä isoja on eväleikattuna, viime keväänä näin yhden 20.6kg
11.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Vee-Pee - 7/1/2024 22:53:46
...kertomukseni eväleikatuista kaloista perustui tuttavieni kalansaaliisiin joissa oli otantana n. 10 vuoden ajanjakso... Onko se vain harhaa vai totta ei tiedetä. Mutta se voisi perustua siihen, että Ahvenanmaalla olisi Suomenlahden tai muiden pienempien jokien istutuksia ? Mitä lohen rasvaisuuteen tulee, niin kaikki ne on rasvaisia kaloja ja jos vaimma fileestä leikataan kokonaan mahaläskit pois ja file on täysin lohenlihan värinen niin siinä on edeleenkin rasvaprosentti 10-25% Vähempirasvaisia on nieriä ja taimen, mutta jo järvilohet on huomattavasti rasvaisempia... -ja hyvä niin - Läski se on mikä lohen tekee ja eikös niissä ole olevinaan jotain tärkeitä rasvasörsseleitä mitä ihmislapsikin ravinnokseen tarvittee... Mitä lohen pakastamiseen tulee, niin parasta on kun marraskuisen järvärin tai tamun kopsauttaa verestää ja kotiin tullessa käärii elmukelmuun ja nakkaa kokonaisena pakastimeen... - luonnon om vakumi - Pakastusaika vaikka kokonainen vuosi... V-P M
12.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tkorkka - 8/1/2024 6:48:11
Suomenlahden istukkaat ovat käsittääkseni Neva-joen kantaa ja ne pysynevät hyvin Suomenlahdella. Minä perustan omat kokemukset eväleikatuista lohista omiin kokemuksiin Ahvenanmaalta 2010-2023 ajalta. Noin 100 lohta on tässä otoksessa mukana. Alkuvuosina Suomi ei vielä käsittääkseni osallistunut istutettujen lohien eväleikkaamiseen vaikka Itämeren maiden sopimuksessa näin oli sovittu. Eväleikkaukset taisi Suomi aloittaa vasta 6-7 v sitten(?). 0-3 kpl/reissu on tullut meille eväleikattuja. Harvassa niitä siellä ui..
13.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tulkkumuuri - 8/1/2024 8:18:39
10-25% skaala on aika perkeleellinen. Mieti nyt vaikka naaraasi kohdalle. On siinä hieman eroa onko elopainosta 1/4 vai 10% rasvaa. Mutta ehkä tämä on tässä. Olisiko meillä vuosien aikana 1/5 leikattuja.
14.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Welax2 - 8/1/2024 10:16:11
En kyllä lähtis syömään vuoden vanhaa lohta pakkasesta, ihan salettiin paskaa on se miten vaan pakastettu😂
15.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tkorkka - 8/1/2024 9:33:24
16% keskimäärin on erään tietolähteen mukaan lohen rasvapitoisuus. Tuo 1/5 voi olla varsin oikean suuntainen luku leikatuista. Mikä tavallaan on aika hyvä, kun Eteläisellä Saimaalla se on ollut 1/10...
16.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Vee-Pee - 8/1/2024 14:37:53
...minäkään en uskonut tuota lohen pakastamista kokonaisena kunnes sen kokeilin... Jos menenemme ajassa pari vuosikymmentä taakseppäin, niin se paljon parjattu Norjan lohi markkinoitiin Suomeenkin juuri näin pakasteena... Lohella oli myös hyvä maine makunsa vuoksi. V-P M
17.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Welax2 - 8/1/2024 15:29:03
Täytyykin seuraavana keväänä testaa.. +14kg lohi pakkaseen kokonaisena, saattaa aiheuttaa kotona hämmennystä.
18.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tkorkka - 8/1/2024 15:38:34
Just tuon kokoinen lohi tuotiin aikoinaan kotiin kokonaisena pakastettuna Tenolta. Elettiin 90-lukua, eikä ollut matkapakastimia niin kuin nykyään. Jäinen kala sanolehtiin käärittynä ja sitten makuupussiin... Hyvin kesti kala jäässä kotiin saakka. Tuttu kaveri lihatukussa ajoi sen medaljongeiksi vannesahalla...
19.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Vee-Pee - 8/1/2024 17:43:27
...niin... koko voi olla ongelmallinen, tavat ja tottumukset myös... - ja kun on sulatuksen aika niin koko kalalle on oltava käyttöä - Uskokaa kuitenkin... tämä on se paras tapa jopa voittaa parhaimmatkin ja laadukkaimmat vakuumikoneet... Pakastamisessa myös nopea jäätyminen on onnistumisen edellytys. Pieni pakastin ja siihen pari merilohta niin siinäpä se viikko sitten jo loppupuolella onkin kunnes kalat on jäissä... V-P M
20.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Räiskis - 8/1/2024 17:53:51
Kokonaisena nuo Tenolla kävijät kalojaan toivat, ei edes ollut avattu? Kerran oon saanu yli 10kg lohen tuliaisena ja ja homma oli pilkkoo pienemmäksi. Vaeröystä toin piruuttaan työkaverille +16kg turskan, käärin muoviin ja pakastettiin hallissa missä oli -32 pakkasta, kotiinlähtiessä vielä makuupussiin ja veneen pohjalle, matkaa kotiin tehtiin 2vrk, jäässä oli vielä Ruutanan Shellillä mistä kaveri sen haki.
21.   [Vt] Ahvenanmaa -24    tkorkka - 8/1/2024 18:07:22
Eihän sitä tarvii kerralla käyttää. Jäisen kalan sahasi kaveri vannesahalla ja siitä sitten pikkuhiljaa pakasteesta käyttöön. Oli vaan niin isot medaljongit ettei oikain lautaselle mahtuneet.
22.   [Vt] Ahvenanmaa -24    Räiskis - 8/1/2024 20:13:39
En tiedä oliko tuo pyöreänä pakastaminen Tenolla yleinen tapa, itseäni oudoksutti, oli se verestetty kuitenkin. Kyllä mulla useampi pala vielä lohta pakkasessa, kahdesta kalasta kahdelle jakaen ei montaa palaa syöjälle tullu. Jouluna sauhutin ja ihan oli hjuva, rasvaakin kyllä irtos. Tavannu paloja savustaa folioisissa piirakka vuuissa, rasva pysyy niissä ja vähän jäähtyessä imasee takasin, eikä sotke savustinta.
23.   [Vt] Ahvenanmaa -24    toni - 10/1/2024 10:46:14
Tuota tapaahan siellö lappilaiset on iät ajat käyttäneet, veri pois ja pakkaseen. Käyttivät kai myös 'lasittamista' eli kalan ympärille jäädytettiin jääkerroksia. Suolihan jokikalalla on tyhjä niin sen puolestahan sitä ei tarvitse avata ja liha säästyy vähäisiltäkin bakteereilta.