Ambassadeur kelojen huolto.Döörin huolto alkaa aina huolellisella puhdistuksella. Ensin puhdistetaan kela päältäpäin. Purku aloitetaan kammenpuolelta. Ensin irrotetaan kammen keskimutteri, sitten mutterin alta paljastuva joko hevosenkenkä-sokka tai ruuvi(riippuu kelan iästä, kumpi). Poistetaan kampi ja ruuvataan jarrunsäätö tähtipyörä pois. Avataan kaksi ruuvimeisselikantaista ruuvia päädystä ja ruuvataan keskikuppi pois, jos uudehko dööri, niin keskikupissa on muovinen kynsilevy, joka pitää akselista kiinni, irrotetaan se. Avataan päädyn ns. sormiruuvit ja vedetään sivuposki irti, näin koneistolevy jää vielä rungon yhteyteen. Koneisto puhdistetaan huolellisesti ja jarrulevyt jotka löytyvät iso-rattaan alta ja sisältä puhdistetaan kaikesta rasvasta, puhdistus-aineina voi käyttää esim. Fairia ja vettä ja jarrulevyille Sinolia. Kootessa rasvaa laitetaan vain hammaspinnoille ja koneistotapille, jonka varassa kammenakseli pyörii, perinteisen takasalvan hammas-levylle myös hieman rasvaa ja IAR-keloissa rasvataan kammenakselilla sijaitseva rullalaakeri huolella, koska kyseinen takasalpalaakeri on muutoin vaarassa ruostua. Vanhemmissa keloissa laakerit ovat päätykupeissa (ja kaikissa 7000) jolloin tässä yhteydessä puhdistetaan kampipäädyn laakeri ja voidellaan se tipalla öljyä. Kokoaminen käänteisessä järjestyksessä, jos kelasi on "multi-disc" kalastusjarrulla, huomioi oikea järjestys, eli rattaan kuppiin tulee ensin kitkalevy(harmaa), sitten välilevy(metalli) jossa EI ole ulkoreunan kynsiä, kitkalevy, välilevy kynsin, kitkalevy ja päällyslevy. Tähtipyörän alle tulevat shimmausprikat, tulevat nimenomaan tähtipyörän alle, eli ne eivät saa jäädä kammenakselilaakerin ja jarrupakan väliin ahdistamaan. Vastakoneiston kokoamisen jälkeen kela avataan puolan/keskipakojarrun kohdalta.

Avattaessa kela irrottaen koneistopääty(joka on jo huollettu), otetaan puola ulos ja puhdistetaan keskipakojarrun pesä ja päädyt sisäpuolelta. Uuden mallin dööreissä laakerit ovat puolassa, jolloin irrotetaan varovasti nytkyttämällä muoviratas puolan toisesta päästä ja puhdistetaan ja voidellaan tipalla öljyä sen alapuolelta löytyvä laakeri. Toinen laakeri on keskipakojarrun paikoillaan pitämänä, keskipakojarru irtoaa irrottamalla sokkarengas. Vanhan mallin keloissa laakerit ovat puolassa kiinni olevan akselin päissä päätykupeissa ja toinenhan on silloin putsattua ja öljytty jo koneistohuollon yhteydessä, toinen on hyvä huoltaa nyt. UC ja Mörrum malleissa on laakerit puolan sivuissa, ne näkee heti avattaessa kela, näissä on myös päätylaakeri, koska akseli pyörii puolan mukana

Jäljellä on enää siimajakajan huolto. Kelajalan puolelta siimanjakajaa katsottaessa näkyy ruuvimeisselille sopiva ura, josta kiertämällä alakuppi irtoaa ja sisältä tulee ulos ns. veitsi, eli osa joka juoksee pitkin ikiruuvia. Kampea vastakkaisen päädyn ruuvien ja päätykappaleen poiston jälkeen näkyy lukituslevy, joka pitää ikiruuvia paikallaan, irroita levy ja ikiruuvi, puhdista ikiruuvi huolella ja voitele ohuella öljyllä. Jälleen kokoaminen käänteisessä järjestyksessä ja Döörisi on huollettu.

Kalareissujen välillä tapahtuvaksi perushuolloksi riittää tipat öljyä laakereille ja ikiruuville. Tippa öljyä on hyvä välillä tiputtaa myös kammennupinakselille.

Seuraavana kuvitettuja huolto-ohjeita, aukeaminen modeemilla saattaa kestää hieman kuvien takia. Jos huolto toiminteet ei tunnu selkeiltä, älä avaa kelaasi. Jos tuhoat huoltaessasi kelasi, en ota asiasta mitään vastuuta.

Lue ennen ensimmäistä purkua
Ambassadeur UC
Ambassadeur Seven

 

by abboreman